• 3 ay önce
Aydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde, Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesine ait yeni bir bitki türü keşfedildi. Latmos Kazgagası adı verilen bu endemik tür, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbarium Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Latmos antik kentinde yeni bir bitki türü keşfedildi.
00:10Latmos kazgagası isimli bitki türü bölgedeki maden faaliyeti nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
00:17Antik bir kent olan Latmos'ta yaptığımız bir keşiftir.
00:21Esasında bu keşfi vesile olan kişi Varol Aydın isminde bir hocamızdır.
00:28Latmos'ta gezi esnasında farkettiği bir bitkinin fotoğraflarını çekerek bizlere tanımlatmak için gönderdiğinde
00:34bitkinin farklı olabileceğini düşünerek ekibimde alarak Varol hocamızla beraber saha çalışmasını yaptık.
00:40Ve sahada gerçekten de kazgagası cinsinde yer alan koridalis olarak bilinen kazgagası cinsinde yer alan bu bitkinin
00:47bizler yeni bir türü olduğunu fark ederek daha sonra ekibimle beraber makalesini yazarak bitkiyi bilim dünyasına tanıttık.
00:54İsmini verirken de Varol hocamız ilk olarak bunu keşfettiği için koridalis Varol Aydın'ı bilimsel ismiyle bilim dünyasına tanıtarak
01:00yayılış gösterdiği Latmos'tan da yola çıkarak Latmos kazgagası ismini verdik.
01:05Kazgagası cinsi dünyada yaklaşık 500 kadar türe sahip olup ülkemizde 16 bu türle beraber 16. türü oldu.
01:12Ve bunlardan 7 tanesi bu bitkiyle beraber ülkemize has endemik türlerdir.
01:17Bu bitki sadece yaptığımız tespitler sonucunda Latmos dediğimiz bu antik alanda yayılış göstermektedir.
01:23Latmos oldukça önemli bir alandır. Batı Anadolu'daki insanlığın ilk yerleşim alanlarında biridir.
01:29Yaklaşık 8000 yıl önceye ait olan ve kayalar üzerinde insanların o dönemde yaptıkları çizimler veya resimleri görebiliyoruz.
01:38Yaklaşık 200 ayrı alanda Gnais kayalar olarak bildiğimiz bu 500-600 milyon yıllık kayalar üzerinde insanlığın Batı Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerindendir.
01:48Bu bölge oldukça önemlidir. Sadece buradaki insanlığın ilk yerleşimi değil daha sonra Hititler döneminde de Karya bölgesinin önemli antik kentlerini içeren bir bölge olup çok fazla tarihi bir mirasa sahip olup doğal alan olarak da baktığımızda flora ve fauna açısından oldukça zengin bir bölgedir.
02:07Bu alanda son zamanlarda çok ciddi bir tahribata maruz kalmaktadır.
02:11Maalesef yoğun bir burada madencilik söz konusu.
02:15Gnais kayalarda feldspat ya da kuarsit dediğimiz içeriklerden dolayı burada yapılan madencilik doğal alanı çok ciddi tahrip altına almaktadır.
02:26Bu bakımdan düşünürsek bu son dönemde yeni henüz keşfettiğimiz koridalis türüde yani koridalis var olaydını dediğimiz Latmos kaz gagası maalesef ciddi anlamda tehlike altında
02:40ve bu yoğun madenleşme süreci devam ettiği takdirde hem antik kentimiz antik bir bölgemiz olan Latmos'u hem de koridalis var olaydını gibi nokta endemi olan dünyada sadece bu bölgede yayılış gösteren bitkilerimizde yavaş yavaş yakın zamanda kaybedeceğimizi düşünüyorum.
02:59Son yıllarda gerek milli park gerek jeopark gerekse de doğa koruma alanı için başvurular olmasına rağmen henüz da onarlanmış bir durum mevcut değil ama yetkililerin yerel yönetimle beraber en kısa sürede bununla ilgili bir koruma çalışmasını mutlaka yapması gerektiğini düşünüyorum ve madenciliğin de kontrol altına alınması gerektiğini bu anlamda düşünmekteyim.
03:21Bu alanda gerçekten de şu an henüz daha yeni keşfedilmiş bir canlı türünün elbette ki bu canlı milyonlarca yıldır belki burada ama yeni keşfedilmesi şu ana kadar bu bitkinin tespit edilememesi ve isminin yeni verilmesiyle alaka gerçekten lokal bir yayılış gösteriyor ve sadece Latmos dediğimiz Batı Menteşe dağları üzerindeki bu bölgede yayılış gösteriyor.
03:42Sadece bu da değil bu alanda özel yine nokta endemi olan başka bitkilerimiz de ve bu bitkilerle beslenen birçok canlı faunistik yapıdaki hayvanlarımız da mevcut.
03:53Bu bakımdan değerlendirdiğimizde yoğun bir maden tahribatı maalesef hem bu kültürel mirası hem de doğal mirası çok hızlı bir şekilde tüketmekte.

Önerilen