Uzmanı açıkladı: M çiçeği ile ilgili dikkat çeken '1980' detayı

  • geçen hafta
Prof. Dr. Rahmet Güner, Türkiye'de 2022-2023 yılları arasında sadece birkaç 'M çiçeği' vakasının tespit edildiğini ifade etti. Güner, "Her zaman yeni vakaların ortaya çıkabileceğini kesin bir dille söyleyemeyiz; ancak gerekli önlemleri alarak korunabiliriz. 1980 öncesi doğanların çoğu çiçek hastalığına karşı aşılanmış durumdadır, bu da onları maymun çiçeğine karşı dolaylı yoldan korur" şeklinde konuştu.

Transcript
00:00Bu sefer de M çiçeği veya M pox diye adlandırılan daha önceleri maymun çiçeği olarak adlandırılan bir hastalık gündemimizde.
00:10Aslında bakıldığı vakit virüs ilk olarak 1958 yılında tespit edilmiş ve laboratuara deney amaçlı gönderilen maymunlarda ilk tespit edildiği için maymun çiçeği olarak adlandırılmış.
00:25Eski bir virüs ailesine ait bir virüs pox virüs ailesine ait bir virüs ama doğal kaynağı daha sonra bakıldığında sadece maymunlar değil özellikle kemirgenler olarak tespit edildiği için
00:38böyle bir de isimlendirmede hani bir bölgeyi veyahut da bir türü direk damgalamaktan kaçınılmak hedeflendiği için de günümüzde M pox olarak veyahut da M çiçeği hastalığı olarak adlandırılmak daha uygun görünmüş durumda.
00:58Bakıldığı vakit ilk insan vakası 1970'li yıllara daya da iki farklı alt tipi var virüsün aslında belki daha fazla da var ama bu covid'teki gibi direk varyant olarak adlandırılabilecek şekilde karşımıza çıkmıyor.
01:16İlk tipi Orta Afrika kladı olarak adlandırılan tip 1 ki şu anda işte gündeme oturan tip de bu diğer tipi ise Batı Afrika tipi tip 2 olarak adlandırılan tipi Batı Afrika tipindeki ölüm oranı daha düşük karşımıza çıkıyor.
01:37Ama bağışıklık sistemi iyi olan kişilerde yine de bakıldığı vakit fatalite oranı binde birler civarında hastalıktan nasıl korunmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım.
01:50Burada yakın temas ve uzun süreli yakın temas ön plana çıkıyor bulaştırıcılıkta.
01:57Dolayısıyla kişisel hijyenimize dikkat etmemiz büyük bir oranda hastalıktan korunmak için temas ettiğimiz kişilere dikkat etmemiz hastalıktan korunmak için yeterli gibi görünüyor.
02:08Hani böyle çok ciddi şimdi yaşanan bir pandemi deneyimi olduğu için tabii toplumdan gelen kaygıları da anlıyoruz ama hani olay çok farklı burada.
02:22Dolayısıyla bir covid pandemisindeki durumlar burada yaşanmayacaktır.
02:29Kişiler özellikle buradaki döküntülerden dolayı daha net bir şekilde bir kere belirtileri göstereceği için bulaştığı bu oranda daha az olacaktır kişilerin kendini korumaya almasıyla.
02:44El hijyenine çok dikkat edelim, temas önlemlerine dikkat edelim.
02:49Özellikle işte bu böyle seyahat, döküntülü hastalık, ateş öyküsü olan kişilere biraz mesafeli davranmamız aslında korunmamız için yeterli.
03:02Bir önceki bu 2022'deki bulaştığı büyük oranda işte korunmasız uzun soluklu cinsel temas ön plana çıkmıştır.
03:13Buradakinde durum biraz daha farklı görünüyor.
03:16Tanısını o döküntülerdeki sıvı içerisinden alınan örnekle doğrulama imkanımız var.
03:23Yine artık halkımız da çok iyi biliyor polimeraz zincir reaksiyonu PCR diye hep gündemimize oturdu.
03:30PCR tanı testleriyle bunun ülkemizde de ulusal viroloji laboratuvarında halk sağlığı referans laboratuvarında örnekleri gönderdiğimiz vakit tanısını koymamız mümkün.
03:43Daha önceki bu 2022-23 arasında ülkemizde de sınırlı sayıda vaka görülmüştü.
03:50Bunda da hani vaka görülmez diye bir iddiada bulunmak mümkün değil tabii ki de vaka görülebilir ama önlemimizi alacağız korunacağız.

Önerilen