Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

  • 2 hafta önce
Medipol Üniversite Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, maymun çiçeği virüsünün belirtilerini ve korunma yöntemlerini açıkladı. Hastalığın belirtileri arasında üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı yer alıyor. Dumlu, hastalıktan korunmak için temastan kaçınılması, ellerin düzenli olarak yıkanması ve bulguların şüphelenildiği durumlarda hemen kontrol amacıyla sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Halsizlik, baş ağrısı ve ateş; maymun çiçeği virüsünün belirtileri olabilir
İSTANBUL - Medipol Üniversite Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu; üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının maymun çiçeği virüsünün habercisi olabileceğini belirtti.

hbrlr1.com/cbbfiiwckckckl
Transcript
00:30Bu videoyu izlediğiniz için teşekkür ederim.
00:32Kanalımıza abone olmayı, beğen butonuna tıklamayı ve videoyu beğen butonuna tıklamayı unutmayın.
00:34İyi seyirler!
01:00Maymun çiçeği virüsü, çiçek virüsünün de arasında bulunduğu foks virüs ailesinden bir virüstür.
01:21İlk olarak 1970 yıllarında Afrika'da Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüş ve tanımlanmıştır.
01:282022'ye kadar olan dönemde genellikle Afrika'da endemik olarak görülmüştür.
01:33Ancak 2022 yılında genellikle ülkemizin de arasında bulunduğu Avrupa ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri, Asya ve Pasifik ülkelerinden de kümelenmiş vakalar bildirilince
01:47Dünya Sağlık Örgütü tarafından bunun bir salgını haline geldiği bildirilmiştir.
01:52O günden günümüze kadar belli oranlarda hastalıklar bu ülkelerden bildirilmiştir.
01:58Ancak OVC 2022 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü bir uyarı raporu yayınlamıştır ve bu raporunda Afrika'da görülen vakaları keskin bir fikre arttığını,
02:09bunun da yayılım olan diğer ülkelerde de artan vaka oranlarıyla sonuçlanabileceği uyarısında bulunmuştur.
02:18Hastalık genel olarak temasla bulaşmakta, lezyonları olan hastayla direk temasla veya bu hastanın kontamini olmuş kıyafetleri ya da cansız yüzeylerle direk temasla indirekt olarak bulaşabiliyor.
02:35Hastalık genellikle 5 ila 21 günlük bir kulçuka süresine sahip. Bu ortalama 14 olarak kabul edebiliriz.
02:44Bunun sonrasında 1 ila 3 günlük ateş, lezzelerinde şişkinlik, halsizlik, baş ağrısı gibi prodromal dönem olarak adlandırdığımız dönem geçtikten sonra genellikle 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başlıyor.
02:59Döküntüler genellikle deriden kabarık olmayan makül, deriden kabarık papüller, içi sıvı dolu veziküller veya içi irin dolu genellikle bu hastalarda gördüğümüz pistüller şeklinde seyrediyor.
03:12Daha sonra bu lezyonlar kabuklanarak iyileşme eğilimine doğru gidiyor. Genellikle ümmüt sistemi normal çalışan hastalarda herhangi bir sorun olmadan kendiliğindekini sınırlayarak iyileşebilen bir hastalık.
03:26Ancak bu hastalığında ağır seyrettiği risk grupları var. Bunlar ümmüt sistemi normal olarak çalışmayan hasta gruplarımız.
03:36Genellikle zaafüre, merkezsiz sisteme enfeksiyonları gibi 2. bakteriyel enfeksiyonları görüyoruz. Bu hasta gruplarında da genellikle antiviral tedavi tercih edilmekte bu hasta grupları için.
03:50Korunma önlemlerinden bahsedecek olursak hastalık özellikle hastalığın ne olduğu ve hastalığın bulaş yolları bunları kırmada kullanabileceğiniz önlemler hakkında farkındalığa sahip olmak.
04:02Tematla bulaştığınızı bildiğimiz için hastalık riski olan kişilerle temattan kaçınmak, yoğun kalabalık ortamlarda bulunuştuğunuz süre içerisinde el yıkamaya dikkat etmek, el yıkamadığınız durumlarda alkol bazlı dezenfektanlarla el dezenfeksiyonuna dikkat etmek.
04:20Hastalık 2022 yılında diğer ülkelerden bildirilmiştir. 30 Haziran 2022'de benim de arasında bulunduğum bir ekip tarafından ilk vatan testi yapılıp bildirimi yapılmıştır. Hastalığın geçiş yolları arasında cinsel temasta bulunduğu için korunmasız cinsel temas gibi riske aktivitelerden kaçınmak, hastalığın bulgularını bilmek ve bu bulgulardan şüphelendiğiniz zaman beklemeden tanı ve ayrıcı tanı yapılması için enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanına bağlı.
04:50Başka bir videoda görüşünceye dek kendinize iyi bakın hoşça kalın.

Önerilen