• 3 ay önce
Trakya Bölgesi’nde yaygınlaştırılan hibrit ayçiçeği tohumu, hem kuraklığa hem de uluslar arası tohum firmalarına meydan okuyor.

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Geçen sene bakmıştık, bazıları da şey vardı böyle, ortası doldurmuş, tam ortası doldurmuşsa verim demek iyi olacak demektir yani şeye baktığımız zaman.
00:19Hala kıçık ama dolmaya çalışıyor. Mısır yağmurun yoğunluğundan dolayı işte çoğunlukla yoğun olacak demektir. O yüzden yoğunmuş olacak.
00:49Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak Trakya bölgesindeki 38 tohum şirketi, 10 tane borsamız ve üniversiteyle ensürümüzle beraber 2017 yılında Türkiye'nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği,
01:19ARGE çalışmalarına başlamıştık. Bu çalışmaların neticesinde 2021 yılında Allah'ın da yardımıyla ve izniyle ilk defa Türkiye'de yerli ve milli hibrit ayçiçeğini toprakla buluşturduk, çiftçimizle buluşturduk.
01:35İlk başladığımızda sadece Trakya bölgesindeki 3 ilimizde yaklaşık 10.000 ila 25.000 dekar arasında bir alanda ekildi. Bir sonraki sene performanslar iyi olduğundan dolayı 40.000 dekara çıkardık ve yaklaşık 40 tondan 100.000 dekar ekilimi yapıldı.
01:59Geçen sene malum çok ciddi bir kuraklık vardı. Bu kuraklığa rağmen performans iyi olduğundan dolayı malum birçok yaban çeşitler kuraklıktan etkilenerek çıkışları iyi olmadı, verim vermedi ve yağ oranları çok düşük kaldı.
02:13Ama bizim geçen seneki bu kuraklığa ve zorluğa rağmen çıkışlarımız, yağ oranlarımız, verimliliğimiz iyi olduğundan dolayı bu sene başta Trakya olmak üzere Marmara'nın tamamında işte Çanakkale'den tutun Balıkkesir, Sakarya, Kocaeli, İstanbul gibi illerimizle beraber Orta Karadeniz'de, Samsun'da, Tokat'ta, yine Orta Anadolu'da, Eskişehir, Ankara'da,
02:41Adana'da ve 2. Ekim olarak da Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yaklaşık 20 ilde ayçiçeği, yerli ve milli hibid ayçiçeği tohumumuz Türkiye'nin birçok yeriyle toprakta buluştu ve çiftçilerimizle buluştu.
02:57Bu kapsamda bu senede, bugün burada gördüğünüz gibi Trakya bölgesinde özellikle çiftçilerimizi geziyoruz. Onlardan geri dönüşler almaya çalışıyoruz. Çıkışlar nasıl, verimler nasıl, acaba kuraklık var mı, varsa nasıl etkiliyor diye.
03:13Başta Kalkınma Ajansı'nın uzmanları ve Trakya Tohum Aşeği'nin tarımla ilgilenen mühendislerimiz tarlaları geziyor, çiftçilerle görüşüyorlar. Bu anlamda bir geri bildirim alıyorlar ki gelecek senelerde bunları kullanalım diye.
03:29Ama gördüğümüz kadarıyla aynı geçen seneki gibi bu senede başakları görüyorsunuz. Çok büyük, güzel, verimli başaklar çıkıyor. Bunu diğer illere, Çanakkale'ye, Balıkkesir'e, Adana'ya, Eskişehir'e, Tokat'a sorduğumuz zaman da, gittiğimiz zaman da aynı neticeleri, aynı sonuçları çiftçilerden aldığımızı görüyoruz.
03:51Gelecek yıllarda yerli ve milli hibridat çiçeğimiz, Tohum Aşeği'nin çeşidi Türkiye'nin birçok yerinde üretilmiş olacak. Şu an 300 bin dekar, Türkiye'de yaklaşık 120 ton satılmış vaziyette.
04:05Gayet memnunuz yani bu çeşidimizden. 2000 dönüm geçik yere ekiyoruz. Yani denemelik ektik bu sene. Sene kısmet olursa eğer bütün yerlerimizi bu çeşide ekmeye çalışacağız. San 22-29'dan.
04:16Ve şu andaki kuraklık senesine rağmen çok daha iyi sonuçlar görüyoruz. Çoğu çiftçi bunu Tarım Bilim Müdürlüğü'nün %75'i ve %25'te katılım payını aldı.
04:27Ve aldığı zaman söylediği yorumlarda da şu, biz bu kadar iyi bir performans beklemiyorduk diyor. Çoğu parayla aldıkları ve uluslararası firmalardan aldığı çeşitlerden aşağı değil ve daha iyi sonuçlar gördüklerini söylüyorlar.
04:41Şu anda gayet iyi bir şekilde sadece Türkiye'de tohum satmaya değil, uluslararası tohum pazarında da yer almak için çalışmalar yapıyoruz.

Önerilen