• 4 ay önce
Eğitim-Sen üyeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin geri çekilmesi talebiyle başlattıkları eylem nöbetini 10. gününde sürdürüyor. Genel Başkan Kemal Irmak, kanunun öğretmenlerin haklarını içermediğini ve öğretmenlerle yapılması gerektiğini belirtti.
(ANKARA) - Eğitim-Sen'in Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin geri çekilmesine ilişkin TBMM yanında bulunan Milli Egemenlik Parkı'nda başlattığı "eylem nöbeti" 10'uncu gününde devam ediyor. Parkta yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, "Bu kanunun geri çekilmesi için elimizden gelen tüm gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz.. Halkın yaşadığı sorunlardan haberleri olmayan insanların yasa hakkı olduğunu düşünmüyoruz. Yasa yapılacaksa, öğretmenlerle yapılmalıdır" dedi.
Eğitim-Sen üyesi eğitimciler, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin geri çekilmesi için başlattıkları eğitim nöbetinin 10'uncu gününde nöbetin gerçekleştiği Milli Egemenlik Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

hbrlr1.com/cbwcicdckckckl

Category

🗞
Haberler
Döküm
00:00Zaten direnen emekçinin olacak.
00:15Öğretmen düşmanı Ömer Kaya hayır.
00:21Öğretmen düşmanı Ömer Kaya hayır.
00:25Ömer Kaya'yı protesto ediyoruz.
00:30Bu daha başlangıç.
00:34Mücadeleye devam.
00:36Bu daha başlangıç.
00:38Mücadeleye devam.
00:40Mücadele dersini öğretmenler veriyor.
00:47Mücadele dersini öğretmenler veriyor.
00:53Değerli basın emekçileri, yol ve mücadele arkadaşlarımız.
00:57Bugün öğretmenlik meslek kanununa karşı sürdürdüğümüz nöbetin onuncu günündeyiz.
01:05On gündür burada bu meslek kanunun öğretmenleri içermeyen oldukça çok fazla hükmünün olduğunu
01:14meclis bahçesinden bakanlığa duyurmak için sürekli buradan ses çıkarmaya çalışıyoruz.
01:24Ancak bütün gelişmelere, bütün söylenenlere kulağını kapatmış bir bakanlık ve bir AKP iktidarı ile karşı karşıyayız.
01:36Sürekli halkın lehine olan hukuksal düzenlemeleri reddeden ancak kendi özel gündemlerine uygun yasa düzenlemeleri ile karşımızdalar.
01:51Bakın bu öğretmenlik meslek kanununda dün de meclisteki konuşmalardan açığa çıktığı gibi
01:57dört yıllık eğitim fakülteler öğrencilerini yok sayıyorlar bir kere.
02:02Ardından otuz ya da kırk merkezde açacakları ve iki yıl sürecek ve çok ciddi bir ekonomik yük olacak
02:11Bir milli eğitim müfredatı ve aynı zamanda milli eğitim akademisi üzerinden çok ciddi bir ekonomik yükü de bu ülkenin insanlarının üstüne yıkmak üzere bir çaba içindeler.
02:27Şimdi neden yapılır bu?
02:29Eğitim fakültelerini yok saymak, oradaki dört yıllık eğitimi yok saymak, onun yerine bütçeye çok ciddi yük getirecek yeni bir uygulama.
02:41Seçmek neden?
02:43Kesinlikle başından beri ifade ettiğimiz gibi AKP iktidarının bu eğitim alanına dönük özel bir yaklaşımının sonucunda.
02:55Buraya dair çok özel hesapları var.
02:58O hesaplar şunlar.
03:00Evet fiyatçı, evet itiraz etmeyen, kendilerine kar söylemeni orada yapabilecek kadro devşirme.
03:10İtirazlarımız buna.
03:12Bunun dışında öğretmenlerin güvenceli çalışmasına dair orada bir hüküm yok.
03:17Öğretmenlerin ekonomik sorunlarının çözülmesine dair bir hüküm yok.
03:23Öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı şiddetle ilgili güya bir madde var.
03:29Ama öğretmenler buna karşı sözünü söylediklerinde şiddetin en alasına bizzat devlet tarafından uğruyorlar.
03:39Şimdi on üzerinden puanlamalar yapılırken dört buçuktan beş zorla alıp sınıp geçen insanlar burada bize yönelik bir kanun düzenlemesi içerisindeler.
03:55Bu bizim kabul edebileceğimiz zaten bir şey değil.
03:58Oradaki tiyatro oyununu da biliyoruz.
04:02Sürekli sağda solda milletvekilleri bu kanun maddesinden bunun ne içerdiğinden haberi yok.
04:10Sadece oylamaya geçilirken, oylama yapılacak denildiğinde koşa koşa gidip parmak kaldıran ve bunlar da güya milletin vekili diye
04:21milletin iradesinin orada hayata geçilirdiği ve yasal düzenlemelerin yapıldığı yer diye bir tiyatro oyunuyla karşı karşıyayız.
04:31Daha dün emekliler için bunların en düşük maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesiyle ilgili verilen kanun yine MHP ve AKP milletvekilleri tarafından reddedildi.
04:50Hani bu milletin lehine düzenlemeler, bunların olmadığını biliyoruz.
04:55Bizim uğradığımız şiddet ve antidemokratik uygulamalara dair hani bazen Cumhurbaşkanı diyor ya, nereden nereye?
05:04Bakın 1969 yılında Türkiye'de büyük bir öğretmen boykotu gerçekleştirildi.
05:10Dört gün. O gün drev hakkı da yoktu.
05:13Fakat o dört günlük boykot karşısında verilen mahkeme kararının bu kısa bir özetini sizle paylaşacağız.
05:23Nereden nereye gelmiş ülke demokrasisi?
05:27Aynen okuyorum.
05:29TÖRS ve İPSEN kararlarıyla gidilen boykotlarda bunun gibi memuriyeti terk yani tümden bırakma değil, olsa olsa işe, göreve, memurluğa daha iyi olanaklar içinde devam ve bağlılık.
05:47Bu amaçlar için geçici bir çekinme ve yasal bazı hakları elde etmeye yönelme eylemi vardır.
05:55Bu bir aşamadır, bir iyi dilektir, bir özgür davranıştır ve bu gibi özgürlüklere drev hakları henüz verilmemiş olsa bile ancak halka açık, gerçek demokrasilerde ve güçlü yönetimlerde güvenle, korkusuzca yer verilir.
06:17Adı geçen bildirgeler ve uyarlarında zaten bu gerekçelerle yapıldığı anlaşılmakta ve apaçık anlatılmaktadır.
06:27Bu mahkeme kararı bunu dikkatlice dinlemenizi isterim.
06:30Burada Türk Ceza Kanunu'nun iki yüz elli dördüncü maddesinde aranan ve bir göreve ilişkin iş yapmaya yahut yapmamaya zorlamak için beklenen şirkte tehdit öğelerinin de düşünülmeyeceğini sanırız ki hukukçu olmayanlar da bilir.
06:50Dernek, sendika, mesleki kuruluş ve benzeri gibi anayasal ve kuruluş ve örgütlerden ve onlara bağlı olanlardan beklenen bir çalışma ile bu konudaki görev ve amaçları gerçekleştirmeyi yönelden isteme çabası ve emeği vardır.
07:10Bu gibi kuruluşlar eğer kapatılmışsa ve onların kapatılmaları hukuka aykırı düşecekse öte yandan her yerde hukuk devleti olma iddiaları ile sürdürülebiliyorsa o kuruluşlara bağlı üyeler de elbette üzerlerine düşen görevleri yapmayı yasal bir hak olarak kendilerinde göreceklerdir.
07:34Bu hak ayrıca Türk Ceza Anayasası'nda özellikle anayasanın 20. maddesindeki düşünce ve kanaatlerini söz ve yazı ile herhangi bir yol ve araçla serbest anlatmak, yaymak özgürlüğüne sahiplerdir, diyor ve son kararını açıklıyor mahkemeye.
07:56Sanıklar hakkında sayılan suçlarla ilgili Cumhuriyet Hukuk'un 163 ve 164. maddeleri gelince takibata yer olmadığı karar verildi.
08:0955 yıl önce öğretmenlerin 4 yıl boyunca yaptığı boykota mahkemenin takındığı demokratik tutum ve karar, öğretmenler elbette ki yaşamı eğitimi iyileştirmek için bu tür eylemlere başvurabilirler deniliyor ve bunu ilgililere ve kendi gelecekleri için onlara iletmek durumundadırlar.
08:36Ama Sayın Cumhurbaşkanı nereden nereye ülkeyi getirdiğiniz nokta hem ekonomik demokratik haklar bakımından hem ülkenin daha aydın, ilerici, nevrimci, aydınlanmacı bir nokta bakımından getirdiğiniz nokta 55 yıl öncesinin, 75 yıl öncesinin çok daha gerisinde bir nokta.
09:04Bu kanunla özel bir amaç gidiyorsunuz.
09:07Daha gerici, tarikatçı, tarikatlara bağlı, ümmetçi bir toplum tahayyülü peşindesiniz.
09:16Hür Vedat'la da ilgili.

Önerilen