373 bin kişi resmi yollarla, on binlerce kişi kendi imkanlarıyla göç etti: Hayatlarını tehlikeye atarak ağır hasarlı evlere giriyorlar

  • geçen yıl
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, ÖZGÜR ZEREN - KAHRAMANMARAŞ-NURDAĞI
Resmi rakamlara göre deprem bölgesindeki kentlerden farklı kentlere gidenlerin sayısı 373 bini aştı. Hemen her gün on binlerce kişi de kendi imkanlarıyla kentlerden ayrılıyor. Geride kalan iki haftayı aşkın sürede yarım milyon insanın bölgeden ayrıldığı tahmin ediliyor. Gidenler, en azından eşyalarının bir bölümünü kurtarabilmek için ağır hasarlı, yıkım kararı verilen evlere giriyor. Kentlerde kalanlar da hayatlarını tehlikeye atarak ağır hasarlı binalardan eşyalarını çıkartıyor. Hatay’da yaşanan 6,4 büyüklüğündeki deprem, binalara girilmesinin ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunu da gösterdi. Ancak bu bile hemen her şeyini kaybeden insanlara engel olmuyor.

Deprem bölgesindeki kentlerden bir başka kente devlet desteğiyle gitmek isteyenlerin valilikler bünyesinde kurulan nakil merkezlerine başvurmaları gerekiyor. Kısa bir incelemeden sonra başvuranlara gittikleri yerlerdeki barınma olanakları soruluyor. Devlet, barınma olanağı bulunmayanlara yer ayarladıktan sonra nakil işlemini gerçekleştiriyor. Sadece Kahramanmaraş’ta bugüne kadar 30 bini aşkın kişinin bu şekilde kentten ayrıldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bütün deprem bölgesinden bu şekilde ayrılanların sayısını açıklarken, “Taleplerine binaen 62 bin vatandaşımız kara, 289 bin vatandaşımız hava, 21 bin vatandaşımız demir yoluyla, 1156 vatandaşımız da deniz yoluyla diğer şehirlere tahliye edilmiştir” dedi.

Onbinlerce kişi gitti

Bu sayıya kendi imkanlarıyla kentlerden ayrılanlar dahil değil. Onbinlerce kişi kendi imkanlarıyla farklı şehirlere gitti. Deprem bölgesinden bugüne kadar yarım milyonu aşkın kişinin farklı kentlere gitmek üzere ayrıldığı tahmin ediliyor.

Hayatlarını riske atıyorlar

Göç eden ya da yaşadığı kentteki evini, mahallesini terk eden depremzedeler hemen her gün ağır hasarlı binalardan eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.

Binalara normal yoldan girilemediği için mutlaka vinç ya da nakliye asansörü kiralamak gerekiyor. Evlere cam ve balkonlardan girenler sadece değerli eşyalarını almakla yetinmiyor. Evlerini, işyerlerini kaybeden insanlar, binaların yıkılma riskine rağmen saatlerce içeride kalıyor ve asansörle eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.

Fahiş fiyatlar

Yük asansörü bulmak da kolay değil. Valiliklerin belli mesafeler için belirledikleri nakliye ücreti limitlerine hemen hemen kimse uymuyor. Hem yük asansörü hem de kamyon bulmak güç olduğu için 30-40 bin lira gibi rakamlarla eşyalarını taşıttığını söyleyen çok sayıda depremzede var.

Son depreme rağmen

Hatay’da son olarak yaşanan 6,4 şiddetindeki deprem, dokunsan yıkılacak gibi görünen binalara girilmesinin risklerini ortaya koydu. Ancak bu da depremzedelere engel olmadı. Büyük zorluklar yaşayan insanlar, en azından eşyalarını kurtarmak için canlarını hiçe sayıyor.

Önerilen