• 2 yıl önce
Kavak Ağacının Türleri ve Özellikleri

Söğütgiller ailesine ait odunsu bir bitki olan kavak ağacının en önemli özelliği çabuk büyümesidir. Sürgün verme özelliğine sahip olan bu ağacın en iyi yetişme alanları dolma araziler ve akarsu kenarlarıdır. Rutubetli ve nemli yerlerde rahatlıkla yetiştirilir. Ağır topraklarda ve durgun su olan yerlerde ne yazık ki kavak ağacı gelişmez.

Ülkemizin hemen her yerinde kavak ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır ancak bölgelere göre kavakların türleri değişim gösterir. Buradaki en temel etken ilkimdir. Bölgenin iklim koşuluna göre yetiştirilen kavak türü değişmektedir.
Kavak Türleri Nelerdir?
Kara Kavak Kara kavak türünün anavatanı Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya ile Türkiye’dir. 30 metreye kadar büyüme gösteren bu türün sürgünleri tüysüz ve sarımtırak renkli, düz ve yuvarlaktır
Servi Kavağı: Dalları oldukça dağınıktır. Taç kısımları ise piramite benzer bir görünümdedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde görülür.
Ak Kavak: Bu türdeki kavak ağaçlarının yapraklarının alt kısmı beyazdır. 30-40 metreye kadar büyüme gösteren bu türün gövdesinin üzerinde bulunan parlak beyaz kabuklar, çatlamadan uzun yıllar kalır. Ak kavak türünün yapraklarının şekilleri dallarına göre farklılık gösterir.
Boz Kavak: Boz kavak türü, ak kavak ve titrek kavağın melezidir. Dolayısıyla her iki kavak türünün de özelliklerini taşır. Boyu 20 metredir. Kabuğu pürüzsüzdür. Süngüleri silindir, tacı ise dağınıktır.
Fırat Kavağı: Yaklaşık olarak 12 metreye kadar büyüme gösteren Fırat kavağı türünün en belirgin özelliği boyunun diğer kavak türlerine göre kısa olmasıdır. Dış görünüş itibariyle kara kavağa benzese de dalları daha incedir. Ülkemizde Mersin, Hakkari, Kahramanmaraş, Şanlıurfa başta olmak üzere nehir boylarında olan bölgelerde görülür. Diğer türlere kıyasla, coğrafi olarak daha geniş alanda yetişir.
Titrek Kavak: 25 metreye kadar gelişim gösteren, sık dalları bulunan, geniş konik tepeli ve silindirik gövdeli bir türdür. Yaprak açma dönemi geldiğinde, ilk olarak erkek çiçekler açar. Erkek çiçekler açtıktan yaklaşık 10 gün sonra ise dişi çiçekler görülür. Çiçek taşıyan tomurcuklar dolgun, büyük ve küt uçludur. Yaprakların üstü koyu yeşil, alt yüzü grimsi renktedir. Yaprakları ve tomurcukları tüysüzdür. Yaprak sapları yassıdır. Yetişme alanları dağların yüksek kısımları, bol rutubetli ve nemli ormanlardır. Titrek kavağın dallarının kabuk kısımları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Kabuklardan elde edilen çayın ateş düşürücü ve romatizma ağrılarını azaltıcı özelliği olduğu bilinmektedir.
Kavak Ağacı Faydaları Nelerdir?
 Ülkemizdeki pek çok ağaçta olduğu gibi, kavak ağacından da ilaç yapımında faydalanılmaktadır. Kavak ağacı açmadan önce toplanan yaprak ve çiçek tomurcuklarından ilaçlar elde edilmektedir.
 Özellikle bu tomurcuklardan yapılan merhemler basur tedavisi ve romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Romatizma ağrıları için kavağın dal kabuklarının kullanılması gerekir.
 Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını gidermeye yardımcıdır.

Category

😹
Eğlence

Önerilen