• 3 yıl önce
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anaya Mahkemesi ve AİHM kararlarına saygı duyulması gerektiğini belirterek, "Anayasa Mahkemesi'ne göre mahkemelere tavsiye, telkin ve baskı yapılamaz. Aykırı şekilde söylem geliştiren insanları bir kez daha anayasal çizgiye davet ediyorum" dedi. 

Denizli'de Bölgesel İçtihat Forumu düzenlendi. Foruma, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Başkan Vekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil, daire başkanları ve üyeler ile Denizli Valisi Ali Fuat Atik, AKP'li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, hakimler ve savcılar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, bir konuşma yaptı.

İnsan haklarının, hukukun, hukuki güvenliğin, barışın, refahın, özgürlüğün, ekonomik refahın en önemli teminatının iyi işleyen bir yargı sistemi olduğunu belirten Akarca, "Eğer yargıyı düzeltebilirsek, yargı sorunlarını çözebilirsek, bu konuda çok ciddi adımlar atılmakla birlikte, bu eksikliklerimizi giderebilirsek, her şey düzelir. Memlekette adalet varsa, hukuk varsa; her şey tıkır tıkır işler. Bütün sistemler, adalete bağlıdır" dedi.

Akarca, ülkede içtihat birliğinin sağlanmasında en etkili aracın gerekçeli kararlar olduğunu belirterek, "Kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir. Tutarlı ve istikrarlı gerekçeli kararlar, uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği konusunda somut ve detaylı rehberlik sunarak, kanun önünde eşitliği sağlar ve yurt çapında içtihat birliğini güçlendirir; halkın yargıya duyduğu güveni daha da artırır. Bu nedenle gerekçeli kararların kalitesinin yükseltilmesi için son 1 yıl içinde kapsamlı ve sistematik bir çalışma yürütülerek, gerekçeli karar yazım rehberi geliştirilmiştir. Yargıtay Başkanlar Kurulu'nca onaylanan ve pilot uygulamaları başlanan gerekçeli karar yazım rehberi, önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlanacaktır" diye konuştu.

"SİYASİ GÜÇ ODAKLARI YARGIYA YÖNELİK SÖYLEMLERİNDE DİKKATLİ OLMALI"

Yargı kararlarının eleştirilebileceğini belirten Akarca, "Fakat bu eleştirilerin bilimsel yöntemlere, evrensel ilkelere ve hukuka uygun yapılması gerekir. Mahkemelerimizin verdiği kararların, hakimlerimizin verdiği tutuklama, tahliye, serbest bırakma, tutuksuz yargılanma, savcılarımızın verdiği takipsizlik, kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar verme ve yahut dava açma şeklinde veya mahkeme kararların eleştirilmesi mümkün. Dediğim gibi bilimsel yöntemlere, evrensel ilkelere uygun olmalı, hukuka uygun olmalı, insaf ve vicdan ölçülere içinde olmalı ama en önemlisi; yargı süreçlerinin bitmiş olması gerekir. Daha itiraz, istinaf sistemi, temyiz yolu mümkün iken, başından itibaren bütün yargı mensuplarına yönelik haksız ve ağır saldırı niteliğindeki görüş ve ifadeleri; bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Onun için lütfen basın ve medya kuruluşlarımız, sosyal medya kullanıcıları, kamuoyu oluşturmak için faaliyet gösteren gruplar, güç odakları, siyasi g

Category

🗞
Haberler

Önerilen