Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak 5. Bölüm: Selma Kara (Kayseri)

  • 3 yıl önce
12 senelik gazetecilik hayatına ulusal medyada başlayan Selma Kara, sonrasında yerel medyaya geçiş yaptı ve Kayseri’de muhabir, editör ve haber müdürlüğü pozisyonlarında görev aldı. Kara yereldeki çok boyutlu ve çok dinamikli gazetecilik deneyimini “ Yerelde kadın gazeteci olmak bu işin bir katmanı, yerelde ‘mektepli’ kadın gazeteci olmak başka bir katmanı, Türkiye’de kadın gazeteci olmak ise üçüncü katmanı” şeklinde açıklıyor. Kara’ya göre bu katmanların hepsi toplumsal cinsiyetle ilişkili sorunları arttırıyor ve taşrada çok boyutlu engeller yaratıyor:

“Çoğunluğun alaylı erkek gazeteci olduğu bir sektörde siz hem kadın hem de farklı bir mesleki bakış açısıyla var olmaya çalışıyorsunuz, üstüne bir de bu şehrin insanı olmayınca zorluklar katmerleniyor.” Toplumsal cinsiyet rollerinin kadın gazetecilerin kurum içi görevlendirmelerinde belirli olduğunu söyleyen Kara, ofis içerisindeki pek çok görevin kadın gazetecilere yüklendiğini vurguluyor.

Kara’ya göre yerel medyada toplumsal cinsiyet eşitliği için üretilecek çözümler yerel medyada şehre göre değişen dinamikleri merkeze almalı: “ Sonuçta Kayseri’nin kendine özel dinamikleri var ve İstanbul’un kendi dinamikleri var. Dolayısıyla İstanbul bakış açısıyla Kayseri’nin dinamiklerini revize edemiyorsunuz… Bu açıdan yerel aktörlerin çözüm geliştirme süreçlerine dahiliyeti ve her şehre özel sorunların tespit edilmesi büyük önem taşıyor.”