• 3 yıl önce
-Muzaffer Arıcı'nın arı kovanlarının bakımını yapması
--Kovanlardaki çıtaları kontrol etmesi
--Arılara ilaç vermesi
--Peteklerden detay görüntü
--Arılar
--Muzaffer Arıcı ile röp.

( ANTALYA ) -- Mayıs ayının sonlarında sonra yaylaya çıkartılan arıların balları Ağustos ayında toplanıyor ANTALYA

- Antalya’nın Akseki ilçesinde bal üreticileri sezon hazırlıklarına başladı.
Arıların yaşam alanı kovanların bazıları değiştirilirken, her kovandaki arılar ayrı ayrı kontrol ediliyor. Hazırlıklarını tamamlamaya çalışan arıcılar, kovanlarını yenileme, katlama işlerini yapıyorlar. Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar arı kolonisinin belirli bir sayıya ulaşmasının ardından Mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkıyor. Yaylada her yılın iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak oluşan ballar Ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasatın ardından milyonlarca arı yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere geri getiriliyor. Akseki’de baba mesleği arıcılığı sürdüren Muzaffer Arıca (56), sezon hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Bal üreticileri olarak sezona hazırlandıklarını ifade eden Arıcı, “Arıcılık benim baba mesleğim. 56 yaşındayım ve kendimi bildim bileli arıcılık yapıyorum. Sezona hazırlanıyor kovanlarımızın bakımlarını yapıyoruz. İnşallah bu sezon tüm arıcılar açısından bereketli olur” dedi.
Arıcılık ata mesleği Arılarını yaz ayında bin 860 metre rakımlı Çimi Yaylasına çıkardıklarını anlatan Arıcı, “Arıcılık bize 5-6 kuşaktan beri dedelerimizden atalarımızdan kalan bir meslek. Bizden sonraki nesilsin bu işe devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Fakat arıcılık bizim genlerimizde vardır. Arıcılık olmazsa bizde yaşam olmaz” dedi.
Kış sonrası ilkbahar bakımına başladık Arıların kış sonrası ilkbahar bakımına başladıklarını söyleyen Arıcı, “Amacımız yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek. Arılarımızı Çimi Yaylasına çıkardığımız zaman bir kolonide 40 bin ile 80 bin civarında arı sayısına ulaştırmalıyız ki bize bal verebilsin. Daha düşük kolonilerle yaylaya gittiğimiz zaman bu arılar bizim için verimli olmuyor. Onun için ilkbaharda biraz daha besliyoruz. Biraz daha onun sıcak durmasına veya nektarın bol olduğu yerlere götürüyoruz. Arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından 25 Mayıstan sonra yaylaya çıkarıyoruz. Yaylada da her yılın mevsimine göre, iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak bal miktarı oluşur. Hasadı da Ağustos ayının 15-20' si gibi yaparız. Hasattan sonra yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere getiririz” 200 arı kovanım var 200 civarında arı kovanının olduğunu söyleyen Arıcı, “ Çimi Yaylası balının ayrı bir değeri vardır. Bir markadır. Bizim Çimi yaylasının balı kovanda iken sipariş alırız. Ancak ürettiğimiz ballar siparişleri karşılar. Daha Çimi yaylası balını tezgaha çıkarıp ta satan olmaz” dedi.
Arıcılık bir şanstır Arıcılık mesleğinin bir şans olduğunu anlatan Arıcı, “Her sezon istediğin balı alamazsın. Arıcılık gerçekten bir şans işidir. Bakmışsın o sezon havanın rüzgar, kurak geçmesi bal üretimini etkiler. Geçen yıl normal bir sezon yaşadık. Kovan başına 4-5 kilo gibi hasat yaptık. İsteriz ki kovanlarımız dolsun. Havanın kurak geçmesi, yağmurlu geçmesi. Rüzgar olması Çiçeklerin nektar zamanı ölmesi kuruması bizim için iyi olmayabilir. Yani tamamen bir şanstır” diye konuştu.
(AÇ-

http://beyazgazete.com/video/webtv/ekonomi-2/antalya-da-aricilar-yeni-sezona-hazirlaniyor-929964.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen