Bilim Adamından Çiftçilere Kuraklığa Karşı Önemli Tavsiyeler

  • 3 yıl önce
Prof. Dr. Tolga Karaköy, kuraklığa karşı çiftçilerin çeşit seçimine dikkat etmeleri gerektiğini ifade ederek, mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık değerlerinin ve düşük yağış rejiminin bitkileri strese sokarak daha erken genaretif devreye girmelerine neden olacağını, bu durumun, elde edilecek ürünlerde verim ve kalite düşüşüne yol açabileceğini söyledi.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:

Ülke genelinde etkili olan kuraklık, Türkiye’nin önemli hububat üretim yörelerinden biri olan Sivas’ta çiftçileri düşündürmeye başladı. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, kuraklık döneminde çiftçilerin ne yapmaları gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Karaköy, çiftçilerin kuraklığa daha dayanıklı bitkiler seçmesi gerektiğini aksi takdirde verimin ve kalitenin düşebileceğini söyledi.
Kuraklığa dayanıklı bitkiler geliştiriyorlar
Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, abiyotik stres koşullarına karşı yeni çeşitlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Malum günümüzde özellikle bu yıl kuraklık kendisini çok ciddi şekilde hissettiriyor. Şu anda genellikle ülkemiz geneline baktığımızda mevsim normallerinin üzerinde çok ciddi bir sıcaklık olduğunu görüyoruz. Bunun bitkisel üretim açısından olumsuz bir yansıması olacaktır. Özellikle bu salgın süreci gıdanın ne denli önemi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Tüm dünyada yakın gelecekte gıda teminiyle ilgili sorun ve problemlerin yaşanabileceğini bilim insanları öngörmektedir. Bu noktada bizim üzerimize düşen, bahsettiğimiz iklimsel değişikler konusunda çalışmalar yaparak, kuraklığa, soğuğa ve farklı abiyotik stres koşullarına karşı dayanıklı türlere ait yeni çeşitlerin geliştirilmesi önem taşıyor. Ayrıca gerek arazi çalışmalarımızda gerekse laboratuvar çalışmalarımızda özellikle kuraklığa dayanıklı olan genotiplerin belirlenmesi, saptanması ilgili gen kaynaklarının moleküler markerler aracılığıyla saptanması belirlenmesi ve bunların mevcut verimli çeşitlere aktarılması ya da yeni çeşitlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Çeşit seçimine dikkat
Prof. Dr. Karaköy, çiftçilerin kuraklığa karşı çeşit seçimine dikkat etmelerini gerektiğini söyleyerek, “Bu noktada özellikle çiftçilerin son yıllarda oluşan yağış rejimlerine bağlı olarak ekim zamanı ayarlaması yapmalarının önemini vurgulayan Prof. Dr. Tolga Karaköy, Yöremizde buğday, Ekim ayının içerisinde ekilir genellikle ve Temmuz ayının sonuna doğru hasat edilir. Ancak iklimsel değişikliğe bağlı olarak özellikle yağış rejiminde olan değişiklikler hava sıcaklıkları bakımından son derece farklılıklar ister istemez ekim zamanı açısından da bilimsel çalışmaların yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu noktada bizim çiftçiye söyleyeceğimiz şunlar. Özellikle çeşit seçimi çok çok önemli. Kuraklığa daha toleranslı çeşitlerin belirlenerek çiftçilerimizin kuraklığa daha dayanıklı çeşitleri ekmeleri, yetiştirmeleri önem taşıyor. Çünkü kuraklığa dayanıklı olmadığı takdirde mevcut yağış rejimi içerisinde fazla miktarda su olmayacağı için verim düzeyi ve kalite düzeyi ister istemez düşecektir. Bu noktada çiftçilerimiz çeşit seçimine önem vermeliler. Artı mutlak sür'atle tarla sürümü yaparken özellikle taban patlatma değdiğimiz işlemi en az 3 yılda bir yapmaları gerekiyor. Çünkü bitkinin kök siteminin daha derinlerine inerek topraktaki mevcut suyu alabilmesi oldukça önem taşıyor’’ şeklinde konuştu.

#haber #sondakika #gündem

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için