Yerli otomobilde Koronavirüs ertelemesi yok

  • 4 yıl önce
Yerli otomobilde Koronavirüs ertelemesi yok

Bakan Varank, Covid-19 salgınının yerli otomobil fabrikasının temel atma tarihinde bir aksaklığa yol açmasını beklemediklerini söyledi.

"Yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok..."

Açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan geldi. Otomotiv Sanayicileri Derneğinin (OSD) Yönetim Kurulu Toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Varank, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Corona virüs salgınının yerli otomobil üretim sürecine etkilerine yönelik değerlendirme yapan Varank, "Yeniliğe Yolculuk mottosuyla 27 Aralık’ta otomobillerimizi dünyaya tanıttık. O günden bugüne çalışmalar aralıksız devam ediyor. Yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok! Ekibimiz; Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve ülkemizdeki potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ediyor" dedi.

ÇED RAPORU TAMAM GİBİ

Gemlik'te kurulacak fabrika ile ilgili sürece de değinen Varank, "Fabrikanın temel atma tarihine ilişkin olarak büyük bir aksaklık da öngörmüyoruz. Normalleşme sürecini de dikkate alarak, imkanlar doğrultusunda süreci değerlendireceğiz. En fazla birkaç haftalık değişiklikler olabilir. Fabrika ÇED raporunu alma aşamasında. Zemin etüdleri de muhtemelen 10 gün içerisinde tamamlanacak" diye konuştu.

Bakan Varank'ın toplantıda yaptığı konuşmadan öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"Dünyada hiçbir ülke, Covid 19 salgınına karşı bağışıklık kazanmış durumda değil. Salgın insan sağlığına olan doğrudan etkilerin yanında, ekonomik ve sosyal dengeler üzerinde de tahribat oluşmaya başladı. Uluslararası ticaret, sermaye hareketleri ve turizm çok ciddi yaralar aldı.

"ÜRETİCİ AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR"

Dünya borsalarında ve emtia piyasalarında sert dalgalanmalar görüyoruz. Arz ve talep şokunun aynı anda yaşanıyor olması, önümüzdeki sürecin belirsizliğini daha da artırıyor. Tüketicilerin davranış kalıpları değişirken, üreticiler de bu kaygan zeminde ayakta durmaya çalışıyorlar. Yapılan tahminler, küresel ekonomide son 100 yılın en ağır daralmasının yaşayacağını öngörüyor. İşte böylesine bir ortamda, doğal olarak Türkiye’de bu süreçten etkileniyor.

"ÜRETİME ARA VERDİLER"

Yılın ilk iki ayında da sanayi üretimi, yatırım iştahı ve ihracat verileri oldukça iyiydi. Salgınla birlikte maalesef biz de ticaret ve üretim cephesinde daralmalar yaşamaya başladık. Martın ikinci yarısından itibaren sanayide elektrik tüketimi düşmeye başladı. Otomotiv ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların büyük kısmı üretime ara verme kararı aldılar.

"HAKLARINI KORUDUK"

Salgının başından itibaren üreticinin ve emekçinin haklarını en iyi şekilde korumaya özen gösterdik. KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajansları kanalıyla özel destek programları açıkladık. Teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışmayı mümkün hale getirdik. Salgının ülkemizdeki seyri ve sanayicilerin talebi doğrultusunda, fabrikaların temelli kapanması gibi bir yaklaşımımız olmadı.

"TÜRKİYE POZİTİF OLARAK AYRIŞTI"

Sokağa çıkma kısıtlamasını