"İzmir'den 13 Aktif Fay Geçiyor" Dedi ve Uyardı

  • 5 yıl önce
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, Elazığ ve Malatya'yı vuran son depremlerin ardından İzmir ile ilgili önemli açıklamalar yaparak uyardı. Murathan, kent merkezinden 13 aktif fayın geçtiğini ifade ederek, depreme hazır olmadığını belirtti ve kıyı kesimlerle ilgili, "İzmir kıyı kesimleri güncel alüvyonlarla dolu bir bölge. Gevşek zeminlerdeyiz" dedi.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Elazığ ve Malatya'yı vuran 6.8 şiddetindeki depremin ardından,Ege'de çeşitli büyüklükteki depremler ile sarsılmıştı. Bu depremler, çok sayıda ilden hissedilirken, sarsıntılar Türkiye'de deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

"Bayraklı ve Mavişehir büyük risk taşıyor"
Bayraklı ve Mavişehir’in büyük risk altında olduğunu kaydeden Murathan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İzmir kıyı kesimleri güncel alüvyonlarla dolu bir bölge. Gevşek zeminlerdeyiz. Mavişehir’e kadar uzanan bir hat var. Konak ilçesinde bulunan bölgeler, Karşıyaka’nın sahil kesimleri, Mavişehir ve Çiğli bölgesi Menemen’e kadar uzanıyor bu hat. Balçova bölgesinin kıyı kesimleri halkımızın bunu daha iyi anlaması için derelerin getirdiği malzemelerle oluşmuş. Çakıl, kum gibi gevşek malzemelerin getirdiği ve denizle bağlantılı olduğu yerler; yani örneğin Bornova ovası da ve Bayraklı bölgesinde oluşmuş durumda; ama bunların içinde iki bölge riskli. Deltaların olduğu Bayraklı ve Mavişehir büyük risk taşıyor. Biz o bölgelerde bir takım yüksek bölgelerin yapılmasını da oda olarak hep karşı çıktık. Genel olarak İzmir’de yaklaşım şu bir takım mühendislik önlemleriyle kazık sistemleriyle zemin iyileştirmeleriyle depreme dayanıklı yapılar yapılabilir. Biz jeoloji mühendisleri şunu söylüyoruz; delta ortamlarında kazıklı sistemlerle ne kadar güçlü zemin çalışmaları yapsak da delta ortamlarında büyük depremlerde kaymalar olabiliyor; çünkü güncel alüvyol malzeme bir bütün olarak çalışıyor. Denize akmalar gerçekleşiyor. Biz İzmir’de yüksek yapıların delta ortamlarında olmasını çok ciddi sakınca ve riskli görüyoruz. Elbette bu bölgelerdeki depreme güvenli yapılar oluştuğu için çok ciddi mühendislik önlemleri alınıyor. Bu konuda önlemlerin alınması için çapa harcandığını çok iyi biliyoruz ama riskli görüyoruz."
İzmirlilere uyarı
İzmir’de vatandaşların iki şeye çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Murathan, "Bir tanesi zemin, ikincisi oturmuş oldukları binaların statik projelerini mutlaka baksınlar. Yapım aşamasında güvenli bir bina olması içinde kullanılan beton malzemenin son derece standartlara uygun olması lazım. Türkiye’deki araştırmalar şunu göstermiştir; bir depremin yıkıcı etkisi iki üç etkenle beraber gerçekleşiyor. Bunlardan bir tanesi; zemin çürükse, zemin gevşekse ve bir takım mühendislik önlemeleriyle ıslah çalışmaları etkin bir biçimde yapılmamışsa yıkıcı bir etki olabiliyor. İkincisi, binaların statik projeleri yani kolonlar ve beton malzemeleri belirli standartlarda olması gerekiyor. Üçüncü en önemli şey; binamız veya zeminimiz güvenli de olsa eğer aktif bir fay hat üzerinde ise bizim fay zonu üzerindeyse aktif fay zonu üzerinde depremlerde yıkıcı etkiler söz konusu olabiliyor; çünkü aktif fay zonları depremlerde enerjinin çıktığı zonlardır. O bölgelerde çok ciddi kırılmalar oluyor” dedi.

"İzmir depreme hazır değil"
Deprem risk haritalarının çok ayrıntılı bir biçimde ortaya çıkması gerektiğini ifade eden Murathan, "İzmir kenti henüz bunlara sahip değil. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın açıklaması oldu. Büyükşehir belediyemizin depreme hazırlıklı olduğunu; ama kentimizin depreme hazır olmadığını söyledi. Evet biz de aynı şeyi düşüyoruz. İzmir kenti depreme hazır değil. Tek başına İzmir Büyükşehir Belediyesininde hazır olması yetmiyor. Öncelikle görevimiz İzmir kentini depreme hazırlamak. Başkanımız çok duyarlı üzerine düşeni yerine getirdiğine inanıyoruz. Valimizle görüşme yaptık, İzmir’deki bütün kamu kurumlarının seferber olması lazım son dönemlerde İstanbul’dan başlayarak bir deprem aktivitesinin arttığını görüyoruz. Bu devam eder mi etmez mi bilmiyoruz; ama bir risk olduğunu ortaya koyuyor. Biz nitekim Akhisar depremi olduğunda biz oda olarak şu ifadeyi vermiştik; Akhisar depreminin olduğu yerde çok sayıda fay segmentinin deprem üretecek olduğu bölgede bu bölgelerde depremin devam edeceğini düşünüyorduk. Manisa Kırkağaç bölgesinde bir deprem meydana geldi. Biz deprem fırtınasının devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

#haber #sondakika #gündem

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Önerilen