• 5 yıl önce
Açıkta fokun su üzerinde dans edişi (Cep telefonu görüntüsü)
-Kaleiçi yat limanına giren fok (Cep telefonu görüntüsü)
-Mehmet Gökoğlu röp.

( ANTALYA - ÖZEL)- Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: “Hava koşullarını basınçtan veya sallantıdan dolayı hissedebiliyorlar” ANTALYA

- Antalya Kaleiçi Yat Limanı içerisine giren fok, çevredeki vatandaşların ilgi odağı oldu. Kentte meydana gelen fırtınadan bir gün önce fokun limana girmesini değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Hava koşullarını basınçtan veya sallantıdan dolayı hissedebiliyorlar. O dönemde yavrusunu garantiye almak için kıyılara, hatta nehirlere kadar geliyorlar." dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Antalya için kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı yapmasının ardından, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına Antalya Körfezi’nde oldukça sıkça rastlanmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta sonu Kaleiçi Limanı açıklarında rastlanan fokun ardından Pazar günü öğle saatlerinde de Kaleiçi Yat Limanı içerisine kadar giren bir fok, çevredeki vatandaşların ve turistlerin ilgi odağı oldu. Vatandaşlar, suyun üzerinde ilerleyen foku görünce cep telefonlarına sarılarak kayda girdi. Bir süre liman içerisinde dolaşan fok, ardından gözlerden kayboldu. "Falezlerde 3 fok ailesi var" Akdeniz foklarının dünyadaki sayısının 600 olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya’da ise 3 ailenin kentin kıyısında yaşadığına değindi. Fokların yavrulamak için karasal alan seçtiğine işaret eden Gökoğlu, “Dolayısıyla falezlerin altında bulunan mağaralar onların yaşam alanı. Oraya yavruluyor ve yavruladığı dönemde foklar fazla gezmiyor. Esasında foklar çok gezici hayvanlar. Yani burada gördüğünüz bir foku, Kıbrıs’ta da görebilirsiniz. Muhtemelen Kaleiçi Yat Limanı’nda görülen fokun burada yavrusu vardı.” dedi.
"Fırtınayı önceden sezerler" Fokların kötü hava şartlarını önceden sezdiğine işaret eden Gökoğlu, “Hava koşullarını basınçtan veya sallantıdan dolayı hissedebiliyorlar. O dönemde yavrusunu garantiye almak için kıyılara, hatta nehirlere kadar geliyorlar. Fırtına geldiği zaman bulundukları mağaralardaki karasal alanı su basar. Yavrusunu güven altına almak için genellikle daha sakin yerlere giderler. Muhtemelen bu fok da öyle yaptı” diye konuştu.
Gökoğlu, böyle durumlarda fokların zarar görmemesi için balıkçı ve tur teknelerini dikkatli olmaya davet etti. (SM-HA-Y)

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/kaleici-yat-limanina-giren-fok-cevredekilerin-ilgi-odagi-oldu-792007.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen