• 5 yıl önce
Bir asırlık ata tohumundan Ayaş Domatesi üreten çiftçi Osman Kalaycı, müşterilerinin domates siparişine yetişemiyor. Türkiye’nin dört bir yanından bu domatesler için Ayaş yolunu tutan vatandaşlar ise siparişleri için aylar öncesinden sıraya giriyor.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Kış hazırlıklarını yapmak isteyen vatandaşlar, meşhur domatesler için Ayaş’ın yolunu tutuyor. Ankara’nın Ayaş ilçesinde yıllardır tarımla uğraşan 56 yaşındaki Osman Kalaycı, bir asırlık ata tohumundan ürettiği Ayaş domatesi siparişine yetişemiyor. Türkiye’nin dört bir yanından bu meşhur lezzet için yola çıkan vatandaşlar, siparişleri için aylar öncesinden sıraya giriyor. Kalaycı, yetiştirdiği bu özel domateslere gözü gibi bakıyor. Pazarlarda Ayaş domatesi ismiyle satılan domateslerin gerçek Ayaş domatesi olmadığını belirten Kalaycı, vatandaşları uyarıyor.
Eşiyle yıllardır Ayaş domatesi yetiştiriyor
En büyük destekçisi eşi Necmiye Kalaycı ile birlikte yıl boyunca domates hazırlığı yapan Osman Kalaycı’nın ünü şehirleri aşıyor. İşin sırrını ata tohumu ve emek olarak açıklayan Kalaycı, hibrit tohumların hiç bir zaman ata tohumuyla yarışamayacağını söylüyor. Ayaş domatesinin bol sulu olması, ince kabuklu ve hafif ekşi lezzetiyle diğer domateslerden ayrıldığını ifade eden Kalaycı, ata tohumunun en büyük miras olduğunu söylüyor. Hasadı diğer domateslerden daha geç başlayan Ayaş Domatesi, ekim ayının sonunda ömrünü tamamlıyor. Ayaş’ın Osman Dayısı olarak bilinen Kalaycı, tarlasında Ayaş domatesi dışında bir çok farklı domates çeşidi de yetiştiriyor.
“Bu domatesin yeniden piyasaya çıkarılmasını istiyorum”
Domatesleri büyük bir sevgiyle yetiştirdiğini belirten Osman Kalaycı,” Ayaş domatesimizin özelliği; ince kabuk, bol sulu olması . Lezzeti haddinden fazla. Pazarcılar bu domatesi pazarda kabul etmiyor. İnce kabuk ve bol sulu olmasından dolayı çabuk bozuluyor. Yeni nesil bu domatesi tanımıyor. Bu domatesin yeniden piyasaya çıkarılmasını istiyorum. 25 senedir bu domatesi yetiştirip müşterilerime dağıtıyorum. Tarlara gelip toplatanlar var ben buna karşıyım. Biz bunu nisan ayında dikeriz iki buçuk ay olmadan yetişmez. Fidesi yetişir dikilir. Çapalanır, hastalık ihtimaline karşı doğal ilaçlar kullanılır. Normalde yarım kg domatesten dört tane sık bir çay bardağı doldurmaz. Bu domatesten 250 gram sık bardağı doldurur. Türkiye’nin her yerinden gelen müşterim var. Ata tohumunu bir tesadüf eseri bulup sakladım. 8 - 10 yıl hiç kullanmadım. Bir amca gelip biz bu domateslerden bıktık tekrar çıkarın dedi. Ben 2 kilo tohumdan 500 fideyi zor çıkardım. Fideyi yetiştirip dağıtıyorum”dedi.
Ayaş domatesine ilginin her geçen gün arttığını belirten Kalaycı, “Eylülden itibaren meyvesini dağıtıyorum. Alanlar çok memnun. Gelsinler istedikleri kadar domatesimiz var. Ayaş’ta hastalık var diyenler var. Kimse inanmasın. 4 boy domates ektim. 3 boy domatesim var. Kasım 15’ine kadar gider ektiklerim. Hasat Eylül ayında başlıyor Ekim sonunda bitiyor. Ayaş domatesi için sıraya girmeleri gerekiyor “ diye konuştu.
“Biz ayaşlı olarak en temiz, en güzel domatesi veriyoruz”
Eşiyle 33 senedir domates yetiştiğini belirten Necmiye Kalaycı ise, “33 senedir eşimle evliyim, 33 senedir bu işi yapıyoruz. Domatesin incelikleri yetiştirilmesi havalar güzel olursa domates yetişir. Yoruyor ama güzel, fiyatları bizim yükselttiğmiz söyleniyor ayaşlı olarak ama önce Allah verecek sonra biz yetiştireceğiz, sonrada insanlara vereceğiz taze taze. İlk elden toplama vereceğiz. Herşeyimiz güzel yani . Ayaş domatesinin içi dolu olur. Diğer domateslerinin içini açtığın zaman beyaz olur. Biz ayaşlı olarak en temiz, en güzel domatesi veriyoruz. Pazarlara götürüyoruz 4 tane büyükşehir çiftçi Pazarı açtı ama benim imkanım yok, gidemiyorum. Çocuklarımın 2’si evlendi. 3’üncü de üniversite kazandı. Biz ikimiz kalıyoruz. Yoksa Ankara'ya götürsem bir elden yedirmek isterim vatandaşlarımıza
Fiyatlarımıza uygun tabi ki emek çok masrafı çok, ona da aldırış etmezde yetişdirdiğimiz ürünü insanlara güzelce versek ne mutlu bize. Çocuğumuzu bunlarla okutuyoruz. Çocuklarımızın düğününü bunların gelirinden yapıyoruz. Alın teriyle kazanacağız. Köylü kazanırsa esnafta kazanır. Biz kazanmazsak esnafta kazanmaz”dedi.

#haber #sondakika #gündem

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Category

🗞
Haberler

Önerilen