• 6 yıl önce
- Japon folklorcuların Şanlıurfa Halk oyunlarını öğrenmesi - Japon folklorcuların davul zurna eşliğinde halay çekmesi - Japon folklorcuların zılgıt çalması - Japon folklorcu ile Türk Halk Oyunları ekibiyle birlikte oynaması - Japon Folklor Öğretmeni Yoshinari Murakami ile röportaj - Halk oyunları öğretmeni Şükrü Üzümcü ile röportaj - Japonya'dan Şanlıurfa 'ya gelen bir grup folklorcu, bir hafta süresince davul zurna eşliğinde yöreye ait halk oyunlarını öğrendi - Şanlıurfa 'nın özellikle "gırani, gezali, Hasan Dağı, düz, teşi, kımıl, terge, iki ayak, tek ayak" gibi halaylarını öğrenen Japon folklorcular, ülkelerinde ve katılacakları etkinliklerde Şanlıurfa 'ya özgü halk oyunlarının tanıtımını yapacak - Japon folklorcu Yoshinari Murakami: - " Şanlıurfa 'nın da çok güzel ve özgün halk oyunları bulunuyor. Geçen yıl geldiğimde çok etkilendim. Bu yıl da arkadaşlarımı alıp geldim. Güzel oyunlar öğrendik. Ülkemize gittiğimizde bunları biraz daha geliştireceğiz"ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Japonya'dan Şanlıurfa 'ya gelen bir grup folklorcu, bir hafta süresince davul zurna eşliğinde öğrendikleri Şanlıurfa halk oyunlarını, ülkelerinde ve katılacakları etkinliklerde tanıtacak. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğünde halk oyunları öğretmeni olarak görev yapan Şükrü Üzümcü'nün davetlisi olarak kente gelen Japon Folklor Öğretmeni Yoshinari Murakami ve 5 arkadaşı, davul zurna eşliğinde, kente özgü halk oyunlarını öğrendi.Yaklaşık 8 farklı oyun öğrenen Japon folklorcular, Şanlıurfa yöresine ait halk oyunlarını, ülkelerindeki insanlara tanıtıp ve katılacakları etkinliklerinde sergileyecek.Halk oyunları öğretmeni Üzümcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda yabancı turistlerin Türkiye'ye ve Türk kültürüne ilgisinin her geçen gün artığını söyledi.

Göbeklitepe Yılı kapsamında kentte turist yoğunluğu yaşandığını ifade eden Üzümcü, yabancı turistlerin Türk kültürünü öğrenmeye çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:"Geçen yıl Şanlıurfa 'ya gelen Japon folklor öğretmeni Yoshinari Murakami, buraya hayran kaldı. Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Harran'ı gezdi ve çok etkilendi. Buranın değerlerini ve halk oyunlarını öğrenmek istediğini söyledi.

Bizler de kendisine yardımcı olacağımızı söyledik. Davetimiz üzerine Murakami ve arkadaşları bu yıl tekrar Şanlıurfa 'ya geldiler. Belediyemizin konservatuvar müdürlüğünde halk oyunlarımızın eğitimini aldılar. Gırani, gezali, Hasan Dağı, düz, teşi, kımıl, terge, iki ayak, tek ayak gibi halaylarını öğrendiler. Kendileri de folklorla ilgilendikleri için çok çabuk öğrenip uyum sağladılar. Japon halkının Türkiye'ye ve buradaki değerlere farklı bir ilgisi var."Üzümcü, Japon misafirlere Şanlıurfa 'nın 8 halk oyununu öğrettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:"Yoshinari Murakami ve arkadaşları yaklaşık 20 yıl önce ülkesinde bir folklor derneği kurmuşlar. Bu derneğin yaklaşık 3 bin üyesi bulunuyor. Murakami ve arkadaşları, Balkan ülkeleri dahil dünyanın birçok ülkesini gezerek halk oyunlarını öğrenmeye çalışıyor. Öğrendikleri oyunları gidip ülkelerinde sergiliyorlar. Burada öğrendikleri oyunları kendi müzikleri ve oyunlarıyla harmanlayıp toplumlarına öğretecekler. Japon ekip, yaklaşık bir hafta davul zurna eşliğinde halk oyunlarını öğrendiler. Öğrendikleri oyunları uygulamaya başladılar gayet başarılı bir şekilde oyunları sergilediler." - Şanlıurfa 'nın 40'tan fazla halk oyunu bulunuyorÜzümcü, Şanlıurfa 'nın halk oyunları konusundaki potansiyeline dikkat çekerek, "Burada oynanan 40'tan fazla oyun bulunuyor. Japon misafirlerimiz halk oyunlarımızın kostümlerini çok sevdiler. Bunun yanında oyunlarımızın kol kola olması onları çok etkilemiş. Oyunların daha samimi ve güzel hazlar verdiğini ifade ettiler. Bu bizim ne kadar önemli değerlere sahip olduğumuzu gösteriyor." dedi.
- Türk halk oyunları çok zenginTürkiye'nin bir hayranı olduğunu belirten Japon folklorcu Yoshinari Murakami de geçen yıl Şanlıurfa 'ya geldiğini ve çok etkilendiğini söyledi.

Türkiye'nin her bölgesinin kendine has halk oyunları bulunduğunu ifade eden Murakami, " Şanlıurfa 'nın da çok güzel ve özgün halk oyunları bulunuyor. Geçen yıl geldiğimde çok etkilendim. Bu yıl da arkadaşlarımı alıp geldim. Güzel oyunlar öğrendik. Ülkemize gittiğimizde bunları biraz daha geliştireceğiz." dedi.
Şanlıurfa 'ya ait halk danslarından öğrenen Miyoko Murakami ise Şanlıurfa 'yı çok sevdiğini belirterek, burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.Folklor kostümlerini çok beğendiğini Setsuko Sakaida da Şanlıurfa 'nın halk oyunlarında giyilen elbiselerin çok renkli ve güzel olduğunu ifade ederek, "Burada her şey gibi kostümler de renkli ve zengin. Çok beğendik." diye konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/sanliurfa-halk-oyunlarini-japonya-da-tanitacaklar-703072.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen