NİKSAR'DA HES TEPKİSİ-2

  • 5 yıl önce
Tokat'ın Niksar ilçesine yapılması planlanan Kaynar HES projesi ilçenin içme suyu kaynakları üzerinde olumsuz etkileri olacağı nedeniyle halkın tepkisine neden oluyor.

Niksar’ın HES’lerle derdi bitmiyor. Güçlü ve alternatif su kaynaklarına sahip Niksar’ın da bulunduğu bölge her geçen gün yeni bir HES (Hidro Elektrik Santrali) ile gündeme gelmeye devam ediyor. Niksar’ın verimli ovasına hayat veren Kelkit Vadisi’nin ismini aldığı Kelkit Irmağı ve Ordu sınırında bulunan Tifi ırmağı üzerinde onlarca HES kurulan bölgede bu defa ilçenin içme suyu kaynağına yapılacak Kaynar HES yeniden gündeme geldi.

Kentin içme suyu kaynaklarından doğarak iNiksar'ın içinden geçen Çanakçı deresi üzerinde Gülbayır Köyü Kaynar mevkiinde yapılması planlanan Kaynar HES 2015 yılında da gündeme gelmişti. 2015 yılında Çanakçı deresi üzerine 2.34 Mw gücünde küçük bir santral olarak yapılması planlanan Kaynar HES projesi Niksar’ın içme suyu kaynakları üzerinde olumsuz etkileri olacağı nedeniyle büyük tepkiyle karşılanmıştı. İstanbul Niksarlılar Derneği, Gülbayır Köyü ve yöre köy dernekleri, Gülbayır Köyü muhtarlığı, basın yayın ve vatandaşların büyük tepkisini çeken projeye karşı Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan’da Niksar’ın içme suyu kaynaklarını olumsuz etkileyecek bu projeye karşı çıkmışlar ve yaptıkları girişimlerle projenin rafa kaldırılmasını istemişlerdi. Özellikle Ankara’da yapılan girişimler zamanın siyasileri tarafından uygun görülerek Niksar adına olumsuzluk getirecek Kaynar HES projesinin yeniden değerlendirilmesi talep edilmişti. Ankara’da zamanın Tokat Milletvekilleri Dilek Yüksel, Orhan Düzgün ve Reşat Doğru Niksarlıların haklı sesine destek vermişler ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimlerle projenin rafa kaldırılmasını sağlamışlardı. HES'ler ile ilgili olarak 2012 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, HES'lerle ilgili 'itiraf'ta bulunurken, bazı HES'lere kapıyı kapattıklarını açıklamıştı. Nükleer santral olmadan bu işin altından kalkamayız. HES' lerle de olmaz. HES' lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES' lere kesinlikle vermeyeceğiz. Bundan sonra bunun hesabını sorarsınız” demişti. 2015 yılında projenin rafa kaldırılmasıyla Niksar kamuoyu da rahatlamıştı. Ancak günümüzde gelinen noktada projenin rafa kalkmadığı Niksar’ın içme suyu kaynaklarına göre revize edilerek yeniden gündeme gelmesi karşısında yöre halkı ve sivil toplum kuruluşları şaşkınlıkla karşılarken tepkiler de gecikmedi.