• 5 yıl önce
7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Çözümü 2019 #CkmkAkademi
GÜZEL AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
Ahlak
kelime anlamı olarak mizaç, tabiat,huy
anlamına gelir. Terim olarak ise ahlak, insanlarda
bulunan iyi ve kötü tüm özellikleri kapsamakla
birlikte daha çok güzel davranışlar için kullanılır.
Örnek
Davranış, insanların dışarıya yansıyan her
türlü hal ve hareketleridir. İslam dini, insanların
birbirlerine yakınlaşmasını sağlayacak davranışların
yayılmasını ister. Davranışlar, kişinin ahlaki
anlayışlarını da yansıtır. Ahlak anlayışı güzel olan
insan güzel davranışlar sergiler.
Örnek
GÜZEL AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
ADALET
DOSTLUK
SORUMLULUK
SEVGİ
DÜRÜSTLÜK
ÖZ DENETİM
SABIR
SAYGI
VATANSEVERLİK
YARDIMSEVERLİK
Adalet; hak ve hukuku gözetmek, her şeye hakkını vermek, her şeyi yerli yerinde yapmak ve doğruluk anlamlarına gelir. Adaletin hâkim olduğu toplumlarda insanlar kendini huzurlu hisseder. Adalet olmadığında ise zulüm, taşkınlık, haksızlık gibi davranışlar artar. Böylece insanlar arasındaki ilişkiler olumsuz yönde etkilenir.
Dostluk
İslam dini toplumsal ilişkilerin sevgi, saygı ve yakınlığa dayalı olmasını ister. Dostluk iki insan arasında derin
sevgi ve saygıyı ifade eden bir değerdir
Dürüstlük
Dürüstlük, insanın söz ve davranışlarında doğru olması ve yalandan uzak durmasıdır. Dürüst insan hem çevresindekilere güven verir hem de Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına uygun yaşadığı için O’nun rızasını kazanır.
Öz Denetim
Öz denetim kişinin dışarıdan bir baskı olmaksızın, davranışlarını denetleyip sınırlaması, kendini kontrol edebilmesidir. İnsan bu sayede davranışlarını ve isteklerini kontrol eder.

Sabır
sabır; hoşa gitmeyen olaylar, insanı zorlayan durumlar karşısında dünya ve ahiret yararlarını düşünerek insanın kalbinde yer tutan sükûnet ve dayanma kuvveti, Allah’a (c.c.) sığınıp güvenerek bela ve felaketlere direnç gösterme anlamlarına gelir.
Saygı
Saygı; kişiyi diğer insanlara karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya yönelten bir değerdir.Bu değer vesilesiyle insanlar birbirinin haklarını korur ve karşısındakine müsamahayla yaklaşır.
Sevgi
Sevgi, insanı bir şeye ya da bir kimseye yakın ilgi göstermeye yönelten duygudur. Bu duygu sebebiyle insanlar birbiriyle yakınlık kurar ve yakınlıklarını devam ettirir.
Sorumluluk
Sorumluluk, kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi ve mesuliyet anlamlarına gelir.
Yardımseverlik
Yardımsever; yoksullara, düşkünlere, yardıma muhtaç olanlara iyilik ve yardım etmeyi seven kişidir. Yardımsever olmak iyi bir insan olmanın gereğidir.
Vatanseverlik
Vatan insanın üzerinde yaşadığı ve değer verdiği topraktır. Vatansever ise vatanını, milletini büyük bir tutkuyla seven, bu uğurda her türlü özveride bulunan
kimseye denir
2. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a.s.)
Hz. Salih (a.s.), Allah’ın (c.c.) varlığını ve birliğini tebliğ etmek üzere Semûd kavmine gönderilen bir peygamberdir. Soyu Hz. Nuh’a (a.s.) dayanır. Hz. Salih (

Önerilen