• 6 years ago
Pacemakere, kunstige hofter og underlivsnet. Tusindvis af danske patienter får hvert år nyt medicinsk udstyr, som skal hjælpe dem til et bedre liv. Men meget af udstyret er ikke testet på patienter på forhånd. Og mange patienter kommer alvorligt til skade. DR Dokumentar har mødt nogen af dem. De har ingen hjælp fået af producenterne af udstyret - heller ikke når producenten er et stort dansk firma.

Tusindvis lider: Folketinget blev advaret om farligt medicinsk udstyr for 17 år siden

Helt tilbage i 2001 advarede Teknologirådet de danske politikere om faren ved, at medicinsk udstyr ikke blev testet godt nok.

Tusindvis af patienter er blevet skadet af medicinsk udstyr, der ikke er testet på mennesker på forhånd.

Det viser en kulegravning foretaget af 58 medier - herunder DR og Politiken.

Det medicinske udstyr, som har givet patienter komplikationer verden rundt, er ofte ikke testet på mennesker først. I stedet kan producenterne henvise til et lignende produkt, som allerede er godkendt og på markedet.

Men Folketingets politikere blev allerede i september 2001 advaret om, at kontrollen med medicinsk udstyr, der blev indopereret i patienter, var for dårlig.

Det fortæller Søren Gram, seniorprojektleder i Teknologirådet. Han var i 2001 leder på et projekt fra Teknologirådet om medicinsk udstyr, der blev rapporteret til Folketinget.

- Vi kom med nogle meget klare anbefalinger, som havde bred støtte hele vejen rundt fra både patienter, læger og branchen selv. Så den lå lige til højrebenet for politikerne, siger Søren Gram.

- Overvågning, godkendelse og kontrol med medicinsk udstyr skal strammes op, lød det øverst i Teknologirådets nyhedsbrev til Folketinget.

Arbejdsgruppen var nedsat i kølvandet på Boneloc-sagen, hvor tusindvis af hoftepatienter fik indopereret smuldrende hoftecement.

Teknologirådet pegede blandt andet på, at Lægemiddelstyrelsen ikke havde ressourcerne til at kontrollere implantatområdet på betryggende vis, siger han.

- Vi advarede politikerne om, at hvis man ikke fik taget hånd om det her, ville man på et tidspunkt få en ny Boneloc-sag, hvor hundredvis eller tusindvis af mennesker får indopereret ting, der viser sig ikke at fungere, have en masse bivirkninger og i værste fald invalidere folk, siger Søren Gram.

- Det er præcis det, der er sket, siger seniorprojektlederen, som kalder udviklingen beskæmmende.

Medicinsk udstyr blev sammenlignet med støvsugere

I den 17 år gamle anbefaling fra Teknologirådet fremgår det blandt andet, at det er kritisabelt, at man kan få godkendt produkter, der skal opereres ind i mennesker, uden at det har været testet på mennesker.
https://www.dr.dk/nyheder/indland/tusindvis-lider-folketinget-blev-advaret-om-farligt-medicinsk-udstyr-17-aar-siden?fbclid=IwAR2JnQxCpCbfvj9jIR2QJJ-iEo2uIGo5d9jESIVMLnT8Qxup-Bn4aRUprEM

Category

📚
Learning

Recommended