• 7 yıl önce
- Edirne 'de restoresi tamamlanan kentin en güzel sivil mimari eserlerinden tarihi Türk Ocağı binasından yine musiki sesleri yükselecek - Türk ocağından detaylar - Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Müziği korosunun çalışmalarıTarihi Türk Ocağı binasından yine musiki yükselecek - Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Müziği Korosu, Edirne 'de restorasyonu tamamlanan tarihi Türk Ocağı binasında çalışmalarını sürdürecek - Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç: - "İnşallah burada yeniden sanatsal etkinliklerimizle de sanatseverlerle ve halkımızla buluşmuş olacağız"EDİRNE (AA) - Edirne 'de restoresi tamamlanan kentin en güzel sivil mimari eserlerinden tarihi Türk Ocağı binasından yine musiki sesleri yükselecek.Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Müziği korosunun çalışmalarını yaptığı ve konserlerini verdiği bina, yıprandığı için 2015'te restoreye alındı. Koro çalışmalarını yine, restorasyonu tamamlanan binada yapacak.Kendisi de önemli bir tanbur ve ney icracısı olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, restore edilen binada incelemelerde bulundu.Devlet Türk Müziği Edirne Koro Müdürü Muharrem Fadıl Atik'in de eşlik ettiği Tokaç, koronun çalışmalarını izledi, koro üyelerine "Yuvanıza döndünüz hayırlı olsun." diyerek çalışmalarında başarı diledi.Tokaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne 'nin tarihi, kültürü, konumu ve estetiği açısından önemli bir kent olduğunu söyledi.

Edirne 'deki güzel bir binanın geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Tokaç, "Tabii yıllar içerisinde bütün eşyanın tabiatında olduğu gibi burada da yıpranma olmuş. Bunun giderilmesi için de hat safhada herkes bütün ilgililer ve bilgililer ellerinden geleni yaptılar. Bu hepimizin milletçe görevlerimizden birisi. Öncesini hatırlamak bir anlamda sonrakilere ve sonraki yıllara ibret olması için önemli. Bize ait olanı koruyamazsak daha sonra bize ait olmasını istediklerimizi hiç koruyamayız diye düşünüyorum." diye konuştu.
Tokaç, emanete sahip çıkmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:"Büyüklerimiz 'Emanete ihanet etmeyeceksiniz.' diyor. Emanete ihanet etmemek sadece onu olduğu gibi kaldığı gibi etrafına bir tel örgü misali çekip bırakmak değil. Emanete ihanet etmemek gerektiği değeri vermek, onun ötesinde içinde bulunduğunuz eğer buradaki bina gibiyse yaşayan tarih olarak o yaşanmışlıkları yeniden yaşatıyorsak bizim için en önemlisi o. İnşallah burada yeniden sanatsal etkinliklerimizle de sanatseverler ve halkımızla buluşmuş olacağız. Bizim zaten kurumsal olarak Bakanlığımız bünyesinde bulunan sanat birimlerimiz 1990'lı yıllardan bu yana resmi olarak, tabii onun öncesinde yerel faaliyetler olarak devam etmekteydi. Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu da bu topluluklardan bir tanesi." - Tarihi Türk Ocağı binasıKaleiçi'nde 1900 yılında inşa edilen bina 1905 Kaleiçi yangınında zarar gördü. Rum kökenli bir aile tarafından yeniden onarılan bina kentin en önemli sivil mimari örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Türk Ocakları'nın yanı sıra kız yurdu, devlet hastanesi, şehir lokali olarak da hizmet veren tarihi yapıda, Cumhuriyet'in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk de 1930 yılında kente gerçekleştirdiği ziyarette halkla bir araya geldi. Bina, 1997 yılında Devlet Türk Müziği Topluluğu'na tahsis edildi ve 2014 yılına kadar hizmet verdi.Yıpranmalara bağlı olarak restorasyon ve rölöve projelerinin hazırlanmasıyla birlikte binadaki çalışmalar 2015 yılının temmuz ayında başladı.


http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/tarihi-turk-ocagi-binasindan-yine-musiki-yukselecek-edirne-607533.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen