• 7 yıl önce
Mevsimlik işçilerin "acı hayatı" - GAZİANTEP - Pul biber temizleyen işçiler - Mevsimlik işçilerden detaylar - İşçilerin biberi serpmesi - Mevsimlik işçi Hamdullah Çelik'in konuşması - Mevsimlik işçi Şükran Dedeoğlu'nun konuşması - Pul biber üretiminde çalışan mevsimlik tarım işçileri, güneşin kavurucu sıcağı ve gün boyu ellerinden geçmeyen acıyla ekmek mücadelesi veriyor - Mevsimlik işçi Hamdullah Çelik: - "Gündüz sıcağın içinde gece acının içinde kavruluyoruz. Bunun için ne düzgün yemek yiyebiliyoruz ne de düzgün uyuyabiliyoruz" - Mevsimlik işçi Şükran Dedeoğlu: - "Hava çok sıcak biber çok acı. Bu ortamda ekmek mücadelesi veriyoruz"GAZİANTEP (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Gaziantep 'te pul biber üretiminde çalışan mevsimlik işçiler, güneşin kavurucu sıcaklığı altında acısı ellerini ve genizlerini yakan biberin her aşamasında özenle ve zahmetle çalışıyorlar.Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarının başında gelen, fırın ve tencere yemeklerinin çoğunluğunda kullanılan pul biberin üretiminde, mevsimlik işçilerin güneşin altında acılı elleri önemli rol alıyor.İslahiye ilçesinde 10 bin dönüm alanda ekimi yapılan kırmızı biberin hasadı döneminde başta Şanlıurfa olmak üzere çevre il ve ilçelerden yaklaşık 7 bin mevsimlik işçi ağustos ayında ilçeye geliyor.Çalıştıkları fabrikanın yanında kurdukları çadırda 3 ay sürecek acılı hayata merhaba diyen işçiler, günde 16 saat çalışmanın zahmetine katlanıyorlar.Sabahın erken saatlerinde uyanan aile bireyleri, kahvaltı yaptıktan sonra biber tarlasının yolunu tutuyor. Burada topladıkları biberleri kamyonetlerle biber işleme tesislerine getiren işçiler, ardından biberi saplarından ayırıyor.Makinede çekilen biberleri kuruması için büyük alanlara seren işçiler, güneşin kavurucu sıcağı altında acılı ellerle gün boyu çalışmanın zorluğunu yaşıyor. - "Gündüz sıcağın içinde gece acının içinde kavruluyoruz"Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen ve 40 yıldır mevsimlik işçi olarak ekmeğini kazanan 50 yaşındaki Hamdullah Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok işte çalıştığını ancak en zorunun biber işçiliği olduğunu söyledi.

Ellerinin gün boyu acıdan yandığını ama buna rağmen yaptıkları işten memnun olduklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:"Bir aydır buradayız biber saplarını ayıklıyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Sabah saat 05.00'ten akşam 22.00'ye kadar durmadan çalışıyoruz. Gündüz sıcağın içinde gece acının içinde kavruluyoruz. Bunun için ne düzgün yemek yiyebiliyoruz ne de düzgün uyuyabiliyoruz. Çalışan herkes çok çetin bir mücadele veriyor."Günlük yevmiye hesabı olarak çalıştıklarını anlatan Çelik, "Burada çalışan herkes biran önce kasamı doldurayım yevmiyemi biraz fazla alayım diye düşünüyor. Kim ne kadar çalışsa o kadar para kazanıyor. Bir işçi ortalama günlük 70 lira civarı kazanıyor." diye konuştu.
- "Acı ile sıcak arasında ekmek mücadelesi veriyoruz"Eşi ve 2 çocuğuyla çalışan Şükran Dedeoğlu da 5 yıldır biber temizleme ve kurutma işi için ilçeye geldiklerini ifade etti.
Eşi ve çocukları çalışırken onların günlük yemek, çamaşır, bulaşık işlerinin kendisinin sırtında olduğunu aktaran Dedeoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Hava çok sıcak biber çok acı. Bu ortamda ekmek mücadelesi veriyoruz. İki çocuğum var onlarla mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin çeşitli yerlerine işçi olarak gidiyoruz. Son 5 yıldır buraya bibere geliyoruz. Çok zor burası ama ne yapalım ekmek parası kolay değil. Çocuklarım ve eşim daha çok çalışıyor. Ben yemek, bulaşık, çamaşır işi ile uğraşıyorum. İşim biter bitmez yardıma geliyoruz. Çünkü ne kadar çok biber temizlersek o kadar yevmiyemiz çok olur."

http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/mevsimlik-iscilerin-aci-hayati-gaziantep-594641.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen