• 7 yıl önce
- Biyoloji dersi gören öğrenciler - Öğrencilerin çalışması - Fatih İbrahim Özlügedik'in görüntüsü - Özlügedik ile röportaj - Okul Müdürü Soydan Tevfik Karahan ile röportajANKARA (AA) - MUHAMMED NURİ ERDOĞAN - Ankara 'da öğrenim gördüğü okul kurslarında eğitim alan ve İran'da yapılan 29. Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı'nda gümüş madalya kazanan lise öğrencisi Fatih İbrahim Özlügedik, başarılı bir bilim adamı olmayı hedefliyor.Tahran'da geçen ay gerçekleştirilen olimpiyatta 71 ülke ve 261 katılımcı yarıştı. Türkiye'yi temsil eden Pursaklar Fen Lisesi öğrencisi Özgüledik, yarışmadan gümüş madalyayla döndü.Eğitimini sürdürdüğü Pursaklar Fen Lisesinin hafta sonları düzenlediği kurslarda biyoloji alanında eğitim alan Özlügedik, çalışkanlığı ve bilime ilgisiyle dikkati çekiyor. Okulun biyoloji takımının da kaptanlığını yapan Özlügedik, aynı zamanda arkadaşlarını bilim olimpiyatlarına hazırlayarak, yol gösteriyor.Özlügedik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmaya hazırlık sürecinde elinden geleni yaptığını, iyi bir sonuçla Türkiye'ye döndüğü için şükrettiğini dile getirdi.Milli takım olarak olimpiyattan bir altın, bir gümüş ve iki bronz madalyayla döndüklerini aktaran Özlügedik, geçen yıl İngiltere'deki 28. Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları'na katılarak bronz madalya kazandığını anımsattı.Özlügedik, "İyi olduğum alanda ülkemi temsil ediyorum, çok şükür mutlu oldum. Türk bayrağını dalgalandırdık. Güzel bir şey oldu. Ailem de çok mutlu böyle bir başarı elde ettiğim için. Bu dönemde de hep arkamda durdular. Onlara da teşekkür ediyorum. Lisans dönemim için gerekli şartları sağlayabilirsem yurt dışında eğitim almak istiyorum. Oradaki bilim ve teknoloji alanında aldığım bilgiyi ülkeme taşımak istiyorum." diye konuştu.
Yarışmaya hazırlık sürecini de anlatan Fatih İbrahim Özlügedik, şöyle devam etti:"Bu olimpiyata katılmak için öncelikle lise düzeyindeki biyoloji müfredatının tamamının bitirilmesi gerekiyor. Daha sonra Türkiye genelinde yapılan birinci aşama sınavı yapılıyor, bu sınavda 50 kişiye düşürülüyor. İkinci aşamada da 25 kişiye indiriliyor, sonrasında yapılan takım seçme sınavlarıyla dört kişilik bir milli takım belli oluyor. Bu dönemde de üniversitelerdeki laboratuvarlarda hocalarımızdan eğitim alıyoruz. Üniversitelerde lisans derslerinde genel biyoloji kitaplarını bitirip özetler çıkarıp konuları özümsüyoruz." - "Bilime inanarak çalıştı"Uluslararası Biyoloji Olimpiyatlarının iki kısımdan oluştuğu anlatan Özlügedik, "Yarışmada 6 saatlik pratik ve 6 saatlik teorik sınav yapılıyor. Pratik sınavda hayvan biyolojisi, bitki biyolojisi, moleküler biyoloji, genetik ve hayvan davranışları, ekoloji olmak üzere dört alandan sınava alındık. Teorik sınavda da 100 soru soruluyor. 260 kişinin katıldığı bu sınavların ortalaması değerlendirilerek genel sıralama belli oluyor. Bu iki sınavın ortalamasına göre yüzde 10 ve 30’luk dilim arasına girdiğim için gümüş madalya aldım." diye konuştu.
Okul Müdürü Soydan Tevfik Karahan da öğrencileri Fatih İbrahim Özlügedik'in bilime inanarak çok çalıştığını ifade etti.
Özgüledik'in bilgi birikimiyle öğrenci arkadaşlarına yardımcı olduğunu aktaran Karahan, şunları kaydetti:"Fatih, yerli ve milli bir öğrencimizdir. Kendisi daha önce de Çin'deki bir bilim çalıştayına katılarak oradan da ödül almıştır. Tamamen okulumuzun, devletimizin verdiği ücretsiz destekleme kursuyla bu işi yürüttü. Ürettiği bilgileri de okulumuzdaki biyoloji olimpiyat takımının da kaptanlığını yapıyor. Çok da güzel öğrenciler yetiştirdi, arkadaşlarına koçluk yapıyor, öğretmenlik yapıyor ve akran desteği ile beraber o öğrencilerimizi de yetiştiriyor. TÜBİTAK’ın biyoloji olimpiyatına da kendi emekleriyle dört öğrenci yerleştirdi. Onlar da Fatih gibi ilerleyen zamanlarda yarışmalara katılacak."

http://beyazgazete.com/video/webtv/teknoloji-7/devlet-destekli-kurstan-madalyaya-uzanan-yol-ankara-578950.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen