• 6 yıl önce
Bursa'da mühendislik öğrencilerinin tasarladığı elektrikli otomobil Hacıwatt 120 kilometre hıza ulaşıp 100 kilometre gidebiliyor.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Makine mühendisi, elektrik elektronik mühendisi, mekatronik mühendisi ve metalurji ve malzeme mühendisi olmak üzere 13 öğrenci aylar süren çalışmalar sonunda aküsü hariç tüm parçalarını kendileri üreterek elektrikli otomobil yapmayı başardı. 300 kilo ağırlığındaki otomobil 120 kilometre hıza ulaşıyor, 100 kilometrede 1 lira 30 kuruş yatık sarf ediyor. Aracın aküsü 2 saatte şarj olurken, bu şarjla 150 kilometre mesafe gidiyor. Bu yıl ikinci otomobillerini yapan öğrenciler 6-12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek TÜBİTAK Elektrikli Araçlar Yarışması’nda Uludağ Üniversitesi ile birlikte Bursa’yı temsil edecek. Yaptıkları elektrikli otomobilin yapım aşamasını anlatan Bursa Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Buğra Aydoğdu, “Bu aracın yapımına 2018 yılı başında başladık. İlk önce bilgisayarda aracın çizimini yaptık. Montajını yaptıktan sonra iki aylık bir süreçte aracımızı somut hale getirdik. Bursa’nın değerli sanayicileri bu aracı yapmamızda bize çok yardımcı oldular. Aracımızda Bursa’yı temsil ettiği için yeşil ve beyaz renkler kullandık. Aracımız 300 kilo ağırlığında, tamamen alüminyumdan oluşan şasiden yapıldı. Aracı 13 kişilik bir ekiple yaptık. Araç iki kişilik, saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. 100 kilometrede 1 lira 30 kuruş elektrik harcıyor. Aracı 2 saatte şarj edebiliyoruz. Bu şarjla 150 kilometre yol kat edebiliyor. Araçta akü hariç hepsi bizim el emeğimizle yapılmış malzemeler. Takımda 9 makine mühendisi, 2 elektrik elektronik mühendisi, mekatronik mühendisi ve 1 metalurji ve malzeme mühendisi öğrencisi arkadaşımız var” dedi.

Üniversitenin Elektromobil Takımı Akademik Danışmanı Öğretim Üyesi Dr. Kemal Sökmen, “Genç bir üniversite olmamızdan dolayı elektromobil yarışmalarına 2017 yılında ilk defa katıldık. İlk katıldığımızda yaptığımız araç bu yılkinden daha amatördü. Takım da daha küçüktü. Bu yıl takım daha da büyüdü. Farklı mühendislik bölümünden öğrencilerimiz geldi. Üniversite olarak öğrencilerin üniversitede aldıkları teorik bilgiyi pratiğe aktarmalarını hedefliyoruz. Bizim geçen yılki elektromobil takımımızın üyeleri okulu dereceyle bitirdi. Buradan mezun olan öğrenciler hiç iş arama sıkıntısı çekmeden hemen iş buldu. Çünkü burada işi en ince detayına kadar pratik yaparak öğreniyor” şeklinde konuştu.

#haber #gündem #sondakika #news #haberler #hacıwatt #bursa #otomobil #yerli

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Category

🗞
Haberler

Önerilen