• 6 yıl önce
alandan detaylar
-il milli eğitim müdürlüğünden detaylar
-slogan atmaları
-farklı pankart detayları
-Numan Şeker açıklama

( BURSA )- "Performans değerlendirmesi, öğretmeni mesleğine değil performans puanına yönlendirecektir" BURSA

- Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik performans değerlendirme taslağına tepki gösterdi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen üyeler, attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak Eğitim-Bir-Sen tarafından protesto sesleri yükselirken, uygulamayla ilgili açıklamada bulunan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Numan Şeker, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın performans değerlendirme sistemi bir bütün olarak incelendiğinde, eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısının olmayacağı, aksine kurumsal bütünlüğü, mesleki motivasyonu, çalışma barışını ve iş birliğini zedeleyeceği, öğretmeni mesleğine odaklanmak yerine performans puanını yükseltme ve yazılı sınava hazırlanma eksenli bir çalışma hayatına yönlendireceği görülmektedir. Performansı ölçmek iddiasıyla öğretmenleri ayrıştıracak, kurumsal bütünlüğü, mesleki dayanışmayı, iş birliği içinde çalışma güdüsünü zedeleyecek bir uygulamanın eğitimin var olan niteliğine de bir darbe vuracağı hesaba katılmalıdır. Eğitimde, öğretmen açığı, mülakatla sözleşmeli öğretmenlik, okulların bütçe sorunu, yabancı dil pilot uygulaması, öğretmene karşı giderek artan şiddet gibi çözüme kavuşturulmayı bekleyen onlarca sorun varken, çalışma barışını bozacak uygulamalarda ısrar etmek, yönetilmesi zor süreçlere yol açacaktır” dedi.
Hayata geçirilmek istenen performans değerlendirmesinin hukuki ve kanuni bir dayanağı bulunmadığını ifade eden Şeker, “Aday öğretmenlerin asli öğretmenliğe geçiş süreci hariç tutulursa, 657 sayılı Kanun ve 652 sayılı KHK başta olmak üzere, eğitim çalışanlarının statülerini düzenleyen temel düzenlemelerin hiçbiri taslakta yer alan türden bir performans değerlendirmesine imkân tanımamaktadır. Öğretmenin performansının ölçülmesine neden gerek duyulduğu, kamuoyuyla ve sosyal taraflarla paylaşılmadığı gibi performans ölçümünün neye hizmet edeceği de ortaya konulmamıştır. Sağlıklı, güvenilir ve nesnel bir değerlendirme için gerekli ortak bir zemin, öğretmenler ve eğitim hizmeti sunumu özelinde bulunmamaktadır. Eğitim kurumlarının konumu, bulunduğu bölge, il, ilçe, coğrafi konum ve çevre şartları, fiziki donanım ve altyapı, öğrenci kitlesi ve ebeveynlerin sosyal, kültürel ve ekonomik konumları, eğitim yönetimi ve diğer kurumlarla ilişkiler gibi eğitime doğrudan etki eden faktörler, ülkenin tamamında eşit bir şekilde dağılmadığından ortak bir değerlendirme kriteri setinin ortaya konulması mümkün görünmemektedir” şeklinde konuştu.
Bakanlığın aceleci ve plansız bir tavırla, hukuki ve kanuni dayanağı olmayan performans değerlendirme sistemini uygulamaya koymaktaki gereksiz ısrarı, hatalara ve mağduriyetlere yol açacağını ifade eden Şeker, şiddetin önlenmesi için ise ivedilikle tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Şeker, “Eğitimcilerin terörün, hain darbe girişiminin ve şiddetin hedefi olması eğitim camiasını umutsuzluğa düşürmeye başlamıştır. Öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hâle getiren yaklaşımlar, politikalar bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Yaşanan mesleki erozyon öğretmeni savunmasız bırakmış, saldırılara açık hâle getirmiştir. Topluma verdiklerine ters orantılı olarak yeteri kadar mağdur edilen öğretmenlerimiz ilgisiz, desteksiz, çaresiz bırakılmamalıdır. Öncelikle MEB, misyonuyla yakıştıramadığımız ve anlaşılmaz bir şekilde her defasında öğretmeni zora sokan, mağdur eden uygulamalardan bir an önce vazgeçmeli, onları en etkili ve güven verici tarzda korumalıdır” şeklinde konuştu.


http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/egitim-bir-sen-den-performans-elestirisi-515414.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen