• 6 yıl önce
Sahillerin simgesi palmiyeler için "böcek" seferberliği - ADANA - Palmiyeler - Palmiye Kırmızı Böceği - Proje Koordinatörü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk ile röportajADANA (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Sahil kentlerinin adeta simgesi haline gelen palmiyelerde tespit edilen ve ağacın yok olmasına neden olan "palmiye kırmızı böceği" ile mücadele kapsamında yurt genelinde kapsamlı bir çalışma başlatıldı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü öncülüğünde ocak ayında başlayan "Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadele Projesi" kapsamında, palmiyelere zarar vererek ağacın ölümüne neden olan böcek ile geniş kapsamlı bir mücadele çalışması hayata geçirildi.Proje koordinatörü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanı Hasan Deda Büyüköztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle uygulanmaya başlayan projeyle Türkiye'de 3 milyon civarında olan palmiye ağacının zararlıdan temizlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Palmiye ağaçlarının turizm açısından çok önemli olduğunu ve bu nedenle sahil kesiminde yoğun olarak yer aldığını dile getiren Büyüköztürk, ancak bu ağaçların Mısır'dan Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edilen "palmiye kırmızı böceği" tehdidi altında bulunduğunu kaydetti.
Büyüköztürk, tek başına 9 kilometre uçabilen ve yaklaşık 360 yumurta bırakan zararlıyla mücadele kapsamında Adana 'da 2010 yılında çalışma yaptıklarını ve başarı elde ettiklerini hatırlattı.Palmiye varlığına sahip diğer illerde mücadele çalışmasının tam anlamıyla yapılmaması nedeniyle bu zararlının yeniden tespit edildiğini ve şu anda sahil kesimindeki tüm il ve ilçelerde tehdidin ortaya çıktığını vurgulayan Büyüköztürk, şöyle devam etti:"Palmiye kırmızı böceği nedeniyle ağaçlar ve doğa büyük tehdit altında. Şu anda böceğin giriş yerlerinde mücadelemizi yaparak Adana 'yı koruyoruz ama diğer illerde böceği önlemezsek bu mücadelenin bir anlamı yok. Bu projeyi palmiye varlığına sahip tüm illerde yürüteceğiz. Hatay, Adana , Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi tüm sahil bölgemizdeki illeri kapsayan projeyle ülkemizi bu böcekten kurtaracağız." - "Erginler tuzaklara çekiliyor"Zararlı böceğin yumurtadan çıktıktan sonra larva olarak gövdeye girdiğini ve buradan beslendiğini dile getiren Büyüköztürk, proje kapsamında palmiye ağaçlarına tuzaklar kurulduğunu söyledi.

Tuzaklar içerisinde dişi böceği çeken erkek zararlıya ait bir kokunun bulunduğunu vurgulayan Büyüköztürk, "Mücadele kapsamında önce tuzaklarla ergin böcekleri yakalayacağız ve popülasyonlarını tespit edeceğiz. Nerede ne kadar böcek var, nereden giriş yapıyor bunları belirleyip, giriş yerlerinde mücadelemizi yapacağız ki girişini önleyeceğiz. Girmişse yine tuzakların sayılarını arttırarak kimyasal mücadeleyle zararlıyı önlemeye çalışacağız." diye konuştu.
Büyüköztürk, projenin üç yıl süreceğini ve bu süre sonunda palmiyeleri bu zararlıdan temizlemiş olacaklarını sözlerine ekledi.

http://beyazgazete.com/video/webtv/guncel-1/sahillerin-simgesi-palmiyeler-icin-bocek-seferberligi-adana-509345.html

Category

🗞
Haberler

Önerilen