Χασεμί Ραφσαντζανί, ένας πολιτικός που διαμόρφωσε το σύγχρονο Ιράν

  • 7 years ago
Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.
Για τη Δύση, ήταν ένας κεντρώος μεταρρυθμιστής.
Για ένα κομμάτι των Ιρανών, ήταν ο μαθητής του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας.
Κάποιοι πίστευαν ότι ευθύνεται για τα χτυπήματα στο Βερολίνο και το Μπουένος Άιρες το 1994.

Πρόεδρος του κοινοβουλίου από το 1980, το 1988 διορίστηκε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Με αυτή του την ιδιότητα επέβαλε την κατάπαυση του πυρός στον 8ετή πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ.

Μετά το θάνατο του Αγιατολάχ, το 1989 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέμεινε στον θώκο μέχρι το 1997. Το πρόγραμμά του χαρακτηριζόταν από εξωστρέφεια και μεταρρυθμίσεις. Υποστήριζε την προσέγγιση με την Δύση, ακόμα και με την Αμερική.

Καθώς το 1997 δεν μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, στήριξε ένα άλλο μεταρρυθμιστή, τον Μοχαμάντι Χαταμί, που κυβέρνησε μέχρι το 2005.

Το 1999 ο Ραφσαντζανί ανέλαβε την προεδρία στο Συμβούλιο Σκοπιμότητας και συνέχισε να επηρεάζει υπογείως τα πολιτικά πράγματα του Ιράν.

Το 2005, επιχειρεί να επιστρέψει. Δημοφιλής και στηριζόμενος από τους νέους, ο Ραφσαντζανί καλείται να νικήσει τον υπερσυντηρητικό αντίπαλό του και τότε δήμαρχο της Τεχεράνης Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον δεύτερο όμως γνωρίζει την ήττα.

Το 2009 ο Αχμαντινετζάντ επανεκλέγεται πρόεδρος, προς απογοήτευση των μεταρρυθμιστών όπως ο Ραφσαντζανί που μποϊκοτάρουν την τελετή.

Ο αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και κατήγγειλε νοθεία. Ακολούθησαν μεγάλες διαδηλώσεις και ταραχές, τις οποίες οι αρχές κατέστειλαν βίαια. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 150 άνθρωποι. Οι συνέπειες είναι διάχυτες στην ιρανική κοινωνία.

Ο Χασεμί Ραφσαντζανί γίνεται το πρόσωπο των μεταρρυθμιστών. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις και ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς του Αχμαντινετζάντ και την πολιτική του γενικότερα. Κυρίως, όσον αφορά τις σχέσεις με την Δύση και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

Το 2013 ο Ραφσαντζανί βρίσκεται και πάλι εκτός προεδρικών εκλογών λόγω ηλικίας. Τελικά στηρίζει την υποψηφιότητα του Χασάν Ροχανί, του σημερινού προέδρου του Ιράν.