Λέσβος: Αναβρασμός στο νησί-σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας

  • 8 years ago
Αποστολή στη Λέσβο: Πάνος Κιτσικόπουλος
Κάμερα, μοντάζ: Γιάννης Δήμας

Πάνε περίπου δύο εβδομάδες από τα επεισόδια και τον προπηλακισμό του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού έξω από το δημαρχείο από μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης.

Οι εντάσεις δημιουργήθηκαν με αφορμή τόσο το περιστατικό της μη υποστολή της σημαίας, για το οποίο υπήρξε ευρεία παραπληροφόρηση, όσο και την πυρκαγιά στο Hot Spot της Μόριας.

Το γεγονός που παραμένει πάντως είναι η ανησυχία των κατοίκων. Ένα χρόνο μετά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης και έξι μήνες μετά την ευρωτουρκική συμφωνία, η φιλόξενη διάθεση στη Λέσβο αναμειγνύεται με ένα αίσθημα έντονης ανησυχίας.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας κατά της παράτυπης μετανάστευσης έχει προκαλέσει υπερπληθυσμό στις δομές φιλοξενίας του νησιού.

Πάνω από 5.800 άνθρωποι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Μόριας και του Καρά Τεπέ, που συνολικά χωρούν μόλις 3.500 άτομα.

Ο δήμαρχος Λέσβου κατηγορεί για παραλογισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως ο ίδιος εκτιμά, επωφελείται από την επιδείνωση της διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, καθώς το γεγονός αυτό αποτρέπει επίδοξους μετανάστες από το να κάνουν το ταξίδι από το Αϊβατσίκ προς το νησί.

Όπως επισημαίνει στο euronews: «Έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη συμφωνία, η οποία στην ουσία εγκλωβίζει ανθρώπους στο νησί και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήδη υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός μεταξύ των προσφύγων φιλοξενουμένων μας, αλλά και μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανησυχεί. Υπάρχουν και οι ακραίες φωνές, οι οποίες προσπαθούν να την ξεσηκώσουν, άρα πρέπει να γίνει η αποσυμφόρηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Άμεσα, θα έλεγα».

Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μια προσφυγική κρίση, αλλά μια κρίση αλληλεγγύης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρόλαντ Σενμπάουερ.

Ο κ. Σενμπάουερ αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών όπου βρίσκονται οι δομές φιλοξενίας.

Εν τούτοις δεν παρέλειψε να εξάρει τη φιλόξενη στάση των ντόπιων, δηλώνοντας στο euronews ότι «στην Ελλάδα βλέπουμε ακόμα ένα υψηλό επίπεδο φιλοξενίας και κατανόησης για την κατάσταση των προσφύγων. Ενδεχομένως επειδή πολλοί Έλληνες θυμούνται πως και οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους ήταν κι εκείνοι πρόσφυγες».

Οι ελαιώνες γύρω από το Hot Spot της Μόριας είναι γεμάτοι με καμένες ελιές. Προσπαθώντας να ζεσταθούν, οι φιλοξενούμενοι στο χώρο άναψαν φωτιές, καταστρέφοντας άθελά τους αιωνόβια δέντρα.



Ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλης μας λέει ότι, παρά τη δεδομένη φιλόξενη διάθεσή τους, οι αντοχές των περίπου χιλίων κατοίκων του χωριού έχουν φθάσει στα όριά τους:

«Τους αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες, όλους, ανεξαρτήτως. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για καλυτέρευση ζωής. Ζητάν να φύγουν, είναι εγκλωβισμένοι εδώ. Υπάρχει ένας αναβρασμός στην τοπική κοινωνία. Μέχρι πού θα πάει αυτό το πράγμα; Πρέπει να σταματήσει».

Η οργή των πολιτών αφορά τη συμπεριφορά προς τους πρό