• 8 yıl önce
İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alırsa süreç yasal anlamda nasıl işleyecek ? Avrupa Birliği hukuk danışmanı ve Avrupa Birliği Konseyi eski hukuk departmanı direktörü Jean-Claude Piris konuyu euronews’e değerlendirdi.

Isabel Marques da Silva, euronews:
David Cameron’un Avrupa Birliği’ne yönelik atması gereken ilk adım ne olacak ?

Jean-Claude Piris, AB hukuk danışmanı:

“Öncelikle David Cameron’un başbakanlık görevine devam edip etmeyeceğini kimse bilmiyor. Kalırsa, sürecin başladığını belirten bir mektup gönderecek. Giderse, mektup yeni bir başbakan seçildikten sonra gönderilecek. Bu da aylar sürebilir. İngilz hükümetinin mektubu alındığında, Avrupa Birlği Konseyi oybirliği ile ayrılık için neler yapılmasına karar verecek. Komisyonun müzakere direktörleri olacak. Avrupa Birliği adına İngiltere ile müzakere masasına oturacaklar. Antlaşma daha sonra Konsey ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanacak.


euronews:

Bu süreçte İngiliz Avrupa milletekillerinin durumu ne olacak ?

Jean-Claude Piris:

“İki yıl boyunca üç yıl da sürebilir, her şey olduğu gibi kalacak. İngiltere kurumlarda aynı hak ve görevlere sahip olacak.”

euronews:

Hangi konular müzakere edilecek ? İki tarafı da memnun edecek senaryo nedir ?

Jean-Claude Piris:

“Öncelikle ticari ilişkiler. Ortak pazarda bulunuyoruz, bariyer yok ve birden sınırlarda vergi uygulanacak. İngiltere ürünlerinin yüzde 50’sini Avrupa Birliği ülkelerine ihrac ediyor. Birlik ise ürünlerinin sadece yüzde 8’ini ihraç ediyor. Londra Avrupa Birliği ile ticari ilişkiler için yeni bir anlaşma yapmak durumunda. Normal bir ticari anlaşma 4-5 yıl sürer. Her halukarda uzun ve zor bir süreç olacak. Ancak İngiltere ortak pazara girmek istiyorsa, bu daha da zor olacak.”

Category

🗞
Haberler

Önerilen