Mısır'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan mayınlar can almaya devam ediyor

  • 10 yıl önce
Mısır‘ın batı çölünden Libya sınırına kadar uzanan bölgede, İkinci Dünya Savaşı‘ndan kalma kilometrekarelerce büyüklükte mayın tarlaları bulunuyor.

Birçok savaşa sahne olan bu bölgede 20 milyondan fazla gömülü mayın ve patlamamış mühimmat temizlenmeyi bekliyor.

Derinliği bir buçuk metreyi aşan ve 2 bin 680 kilometrelik bir alana yayılan mayın tarlaları, çoğunluğu bedevi ve çobanlardan oluşan yerel halk için büyük bir tehlike teşkil etmekte. Ölümle sonuçlanan kaza sayısının gün geçtikçe arttığı gözlemlenirken, NATO ve Mısır hükümeti bu sorunu ele almak üzere son yıllarda bir araya gelmişti. Bugün ise Avrupa Birliği, soruna çözüm bulma konusunda istekli görünüyor.

Mısır’da AB Delegasyonu Başkanı James Moran: “Bu durum sadece Mısır‘ın kalkınması için değil aynı zamanda tarihi olarak da, İkinci Dünya Savaşı kapsamında sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Mısır‘ın bu mayınlardan kurtulması için elimizden geleni yapmak zorundayız.” dedi.

İskenderiye’nin batısında bulunan ‘El Alameyn’ bölgesindeki çiftçiler, mayından ötürü verimsiz hale gelen topraklardan ürün elde edememeleri üzerine, lojistik yardımların yanı sıra insani yardımların da yapılacağı amaçlandı. El-Alameyn savaşından kalma, bir çok mayın tarlası bulunuyor. On gün süren bu savaş mihver ülkelerinin Kuzey Afrikalı müttefiklere karşı çekilmesini sağlayarak çatışmalarda dönüm noktası haline geldi.

Kahire’de İngiliz Büyükelçisi John Casson, İngiliz hükümetinin konuyla yakından ilgilendiğini belirterek “Burada, Al Alameyn’de İkinci Dünya Savaşı‘ndan kalan ölümcül bir miras var. Mayınlar yüzünden bugün insanlar ölmeye devam ediyor. Ancak umutluyum, bu partenarya sayesinde sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Mısır ile ortak çalışma yürüten Avrupa Birliği, Mısır çölündeki mayın temizliği için 4,5 milyon Euro’dan fazla mali yardım sağlayacağını bildirdi. Ancak, AB, bu miktarın aynı zamanda tedbir amaçlı önlemlerin alınması ve mayın mağdurlarına destek sağlanması için de kullanılmasını istiyor.

Euronews muhabiri konuyu yakından takip ediyor:
“İkinci Dünya Savaşı sona ereli uzun yıllar oldu ancak arkasında bıraktığı mayın tarlaları etkisini hala sürdürüyor. Mayınlar, kazayla insanların ölümüne neden oluyor. Aynı zamanda bulunduğu bölgenin ekonomik ve tarımsal gelişimi için de büyük bir tehlike arz ediyor.”

Önerilen