Οι ενεργειακές προκλήσεις στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

  • 10 years ago
Αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση, τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την υψηλή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρώπη συζητάει πώς θα προχωρήσει σε μία πιο βιώσιμη οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η κρίση με τη Ρωσία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έβαλαν την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.

Ο ακτιβιστής Βέντελ Τρίο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Κλιματική Δράση προτείνει.

«Μελέτες από την ίδια την Κομισιόν υποδεικνύουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές της κατά 400 δισ. ευρώ εάν αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική της ενεργειακής επάρκειας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει η Ευρώπη προωθώντας την ενεργειακή επάρκεια και την ανανεώσιμη ενέργεια για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή και θα ήταν ταυτόχρονα πολύ καλό και για το κλίμα».

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Κομισιόν για τρεις στόχους μέχρι το 2030.
Μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, 27% αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 30% βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.

Η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν τους στόχους αλλά η Μεγ. Βρετανία και οι ανατολικές χώρες, κυρίως η Πολωνία ισχυρίζονται ότι ίσως είναι πολύ κοστοβόροι για την οικονομία.
Ο Τζέρεμι Όπενχάιμ από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα εξηγεί τα στοιχεία που θα πρέπει να αναδείξει η Ευρώπη.

«Σε κάποιες από τις πιο έντονες ενεργειακά βιομηχανίες, όπως το ατσάλι και τα χημικά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε. Ένα ευρωπαϊκό πακέτο που έχει στόχο την ενεργειακή απόδοση, τις αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές, τη μεγάλη καινοτομία είναι η πλατφόρμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να παίξει το ρόλο που πρέπει στα υψηλής αξίας στοιχεία αυτών των παγκόσμιων βιομηχανιών».

Επόμενος σταθμός η Διάσκεψη των Ην. Εθνών για την κλιματική αλλαγή το 2015, για τον περιορισμό της αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου
.