Dahilik ile delilik arasındaki çizgi: Philippe Starck

  • 10 yıl önce
Dünyanın sayılı tasarımcılarından Phillipe Starck bu hafta Global Conversation programına iç dünyasının kapılarını aralıyor.

Isabelle Kumar, euronews:
Sayın Starck, bizimle Global Conversation’da buluştuğunuz için teşekkürler.Uzun zamandır yeni şeyler üretiyorsunuz ancak hala birçok yeni fikriniz varmış hissine kapılıyoruz. Gerçekten böyle mi?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Fikir üretmek için bir çok şeyin bir araya gelmesi gerekiyor. Fakat bana sorarsanız bu bir delilik işi. Son zamanlarda gelişen beyin taramalarından anlayabileceğimiz üzere, beyninizin mimarisi, sinapsları ve kafanızın içindeki değişik oluşumlar yüzünden deli oluyorsunuz. Sanırım deliliğimin fikir ürettiği gerçeği hiçbir zaman kabul görmeyecek gibi duruyor. Gençken kendinizi ifade etmek , yaşamak, var olmak istersiniz. Bunları zamanında çokça yaptım ama su anda genç değilim. Şu ana kadar var oldum ve var olmaya devam edeceğim. Varoluşu hakketmek için size verilen görev hizmet etmektir.

Isabelle Kumar, euronews:
Peki kime hizmet ediyorsunuz?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Kendi kitleme. Herkesin kendine ait bir hedef kitlesi var… Herkes bir topluluğa mensup. Hiç bir zaman başkaları için düşünmemeniz gerekiyor. Kendiniz, karınız, kızınız, kızınızın annesi, arkadaşlarınız için düşünmelisiniz. O zaman, pazarlamaya aykırı olarak hareket etmiş, hakikat ve dürüstlük adına bu işi icra etmiş olursunuz. Her topluluğun kendine özgü bir tasarımcısı var. Başkalarının tasarımcısı olmayı denememelisiniz.

Isabelle Kumar, euronews:
Daha önceden rüyalardan ilham aldığınızı söylediniz. Bu doğru mu, doğruysa ilham alma süreç nasıl işliyor?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Kısmen de olsa ben bir otizm hastasıyım, ama sonuç olarak otistiğim yani…

Isabelle Kumar, euronews:
Bunu nasıl biliyorsunuz?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Kimseyle konuşmadığınızda, başkalarını ziyaret etmediğinizde, televizyon izlemediğinizde, size anlatılanları anlamadığınızda, başkalarıyla zaman geçirmektense kendi başınıza kalmayı tercih ettiğinizde, hasta olduğunuzu anlıyorsunuz. Hatta hastalık hakkındaki bazı önemli noktaları idrak edebiliyorsunuz. Otizm beni kendi kendime yeterli kılıyor. Dış dünyayla tamamen bağlarım kesilmiş durumda. Bu soruya cevap vermek gerekirse, insanoğluna derin bir aşk ve var oluşumuza dair derin bir merak besliyorum.

Isabelle Kumar, euronews:
Peki herkesten uzak kalarak insanoğlunun sırrını nasıl çözeceksiniz?
Mais si vous êtes à l‘écart de tout le monde, comment vous pouvez savoir qui est nous?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Çünkü insanoğlu biziz. Sizin varlığınız bile bana insanla ilgili bazı noktaları kavramamı sağlıyor. Şimdiyse şuradaki sesçi arkadaşa bakacağım ve ona bakarak başka şeyler keşfedeceğim. Size toplum tarafından verilen bazı sinyaller var, bilinç altına gönderilen çok küçük sinyaller,insanoğlunu onlar sayesinde anlıyorsunuz. Böyle çalışmamın nedeni ayrı düşünce yapılarına sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Bu da insanların kokteyllerde veya ziyafetlerde tekrarladıklarının dışına çıkmanızı sağlıyor.

Isabelle Kumar, euronews:
Sizin hakkınızda daha çok bilgi edinmek isteyen bir izleyicimizin sorusunu yönelteceğim

Philippe Starck, Tasarımcı:
Buyrun

Isabelle Kumar, euronews:
Bu soru Yannick’ten gelmiş

Philippe Starck, Tasarımcı:
Bizim Yannick !

Isabelle Kumar, euronews:
Ve size : ‘‘kariyeriniz boyunca hangi engellerle karşı karşıya geldiniz ve şu anda bulunduğunuz noktaya nasıl ulaştınız’‘ diye sormuş.

Philippe Starck, Tasarımcı:
Önünüzde bir engel yok. Buraya adım adım geliyorsunuz. İlk önce sınıfta resim yaparak başlarsınız, hoca da çalışmadığınızdan ötürü sizi sınıftan çıkarıyor. Bir şey öğrenme kapasitem olmadığından dolayı hiç bir sınava girmedim. Bir gün hocanız yaptığınız resmi ilginç buluyor ve ilk ticari hamlenizi orada gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
Hocaya çizdiklerinizi verin, o da sizi rahat bıraksın. 5 yaşımdan beri çizimlerim ve icatlarım sayesinde geçiniyorum ! Sonrasında, bunu kademeli bir şekilde arkadaşlarınız için, daha sonra köyünüz için ve en sonunda ülkeniz için yapıyorsunuz. Dünyanın öbür ucundan biri sizi fark ediyor ve sizin yaptığınız işleri beğeniyor. Siz de yaratmaya devam ediyorsunuz… O yüzden dürüstlük buradaki en önemli nokta. İyi bir şey icra etmediğiniz anda bu hemen göze batıyor.
Çalışmalarınızda birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu etkenlerden bazıları dürüstlük, kişisel çaba, yaratıcılık, başkalarını gözlemleme ve elinizden geldiğince bilgi edinme. Bunların hepsi bir bütün, kısacası önünüzde hiçbir engel yok.

Isabelle Kumar, euronews:
Sizce Fransa veya Avrupa küçük bir tasarım şirketi açmak isteyen gençlere yeterli yardımda bulunuyor mu ?

Philippe Starck, Tasarımcı:
Burada önemli olan konu tasarım değil, tasarım yapıp yapmamaları umurumuzda değil

Isabelle Kumar, euronews:
Genç girişimciler diyelim o zaman

Philippe Starck, Tasarımcı:
Size bir şey söyleyeyim: her şeyi her yerde yapabilirsiniz. Dachau’da ve Treblinka’daki toplama kaplarındaki insanlar patateslerle bir telsiz sistemi yapmışla

Önerilen