Olaylı Sırbistan-Arnavutluk maçının yankıları sürüyor

  • 10 yıl önce
Sırbistan ve Arnavutluk arasındaki gerginlik Balkanlar’da suların ısınmasına yol açtı. Ülkenin kuzey bölgesindeki Novi Sad ve Vrşats kentlerinde Arnavutlara ait bazı işyerleri ateşe verildi ve tahrip edildi.

Arnavutluk’un Karadağ‘daki Podgoritsa Büyükelçiliği’nin camları kırıldı. Olayla ilgili üç kişi göz altına alındı. Sırbistan‘ın kuzeyindeki Sombor şehrinde, Arnavut vatandaşlara ait bir fırın gece yarısından sonra ateşe verildi.

Bütün şiddet olaylarını alevleyen olay Arnavutluk ve Sırbistan arasında oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri grup maçında yaşananlar oldu. Maçın ortasında ‘Büyük Arnavutluk’ bayrağı taşıyan uzaktan kumandalı bir helikopter sahada dolaşmaya başladı. Sırp oyuncunun bayrağı saha kenarına götürmeye çalışmasıyla ortalık karıştı.

Avrupa Birliği’nin (AB) iki ülke arasında yaşanan gerilimle ilgili açıklama yapması gecikmedi. Brüksel, taraflara diyalog çağrısında bulundu: “Sırp medyasında yer alan ve Avrupa Birliği’nin bu olayda rol oynadığına dair haberleri reddediyoruz. Siyasetin stadyumlardaki provokasyonlarla yapılamayacağının ve bu bağlamda özellikle bölgesel işbirliğinin öneminin altını çiziyoruz. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın gelecek günlerde Sırbistan’a yapmayı planladığı ziyaretin önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın olaylı maçta stadyumda bulunan kardeşi onun 22 Ekim’deki ziyareti gerçekleştirme konusunda kararlı olduğunu söyledi. Bu 68 yıl aradan sonra başbakan düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olacak. Bu kapsamda iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılarak 2008’de bağımsızlığını ilan etmesi sonrası ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sırbistan’da, ‘Belgrad Taarruzu’nun 70’inci yıl dönümü’ dolayısıyla düzenlenen askeri törene katılması dikkat çekti. Moskova ile ilişkilerini geliştiren Sırbistan diğer yandan AB’ye üyelik için potansiyel adaylar listesinde yer alıyor.

Önerilen