Ουκρανία: Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία

  • 10 years ago
Αν και σποραδικά πυρά συνεχίζουν να ακούγονται σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, οι ελπίδες για μια πραγματική εκεχειρία αναπτερώνονται. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν να αποσύρουν το πυροβολικό τους , από τα σημεία όπου ο ουκρανικός στρατός έπραξε το ίδιο.

Η απόσυρση των όπλων βαρέος πυροβολικού από τα δύο στρατόπεδα θα επιτρέψει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, παγώνοντας θεωρητικά τη σύγκρουση στις παρούσες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών.

Η δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης προβλέπεται στα όσα συμφωνήθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης παρουσία εκπροσώπων της ρωσικής πλευράς και του ΟΑΣΕ. Η συμφωνία των 9 σημείων στόχο έχει να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της εκεχειρίας που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι η επίλυση της κρίσης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική δηλώνοντας: «Θέλω να τονίσω ότι είναι αδύνατο να κερδίσουμε τον πόλεμο στις πόλεις του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ χρησιμοποιώντας μόνο στρατιωτικά μέσα. Όσο πιο πολλά ουκρανικά στρατεύματα φτάνουν στην περιοχή, τόσο περισσότεροι στρατιώτες φτάνουν από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Το πότε θα επιτευχθεί η πλήρης εκεχειρία είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

«Μια πλήρης εκεχειρία, απόσυρση οχημάτων, απόσυρση δυνάμεων και όχι μόνο πιστεύω ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί σύντομα. Δεν μπορώ όμως να προσδιορίσω το ακριβές χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και στρατιωτικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Αντρέντι Πουργκίν.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα είναι αυτό του αεροδρομίου του Ντόνετσκ. Ελέγχεται μερικώς από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και αποτελεί σημείο καθημερινών μαχών.

Άλυτο παραμένει και το ποιο θα είναι το μελλοντικό καθεστώς του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ με τις διαπραγματεύσεις να είναι πολύ σκληρές.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει τις προτάσεις του Κιέβου για περισσότερη αυτονομία.

Για τους κατοίκους των περιοχών αυτών τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι ότι μετά από 5 μήνες μαχών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3000 ανθρώπους, τα όπλα επιτέλους θα σιγήσουν.

Recommended