Photokina geleceğin fotoğrafını çekti

  • 10 yıl önce
Foroğraf ve fotoğrafçılık 175. yaşını kutluyor olsa da bu eski sanat dalındaki yenilik ve gelişmeler onu hep genç ve diri tutuyor.

Almanya’nın Köln şehrinde iki yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük fotoğraf ve fotoğrafçılık fuarı Photokina kapılarını ziyaretçilerine açtı. 51 ülkeden 1070 firma ürünleriyle fotoğrafçılıkta en son yenilik ve gelişmeleri tanıttı.

Klasik fotoğraf makinası piyasası yüksek kalitede kamera ve fotoğraf çekebilen akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla durgunluk yaşıyor. Bu yüzden firmalar bu trende ayak uydurmak ve insanlara fotoğraf alanında daha yeni alternatifler sunmak için yeni buluşlara yöneliyor.

Öte yandan akıllı cep telefonlarının donanımsal yeterlilik ve sanatsal bakış açısı yönünden tamamlayıcı olması için yaklaşık 45 bin fotoğraf uygulaması da piyasada bulunuyor.

Fotoğraf uzmanı Hand Hartman sıradan bir kullanıcının doğru uygulamayı bulmasının kolay olmadığını ama uygulamaların genelde çok işe yaradığını belirtiyor: “Güzel olan şey farklı alanlarda kullanılmak üzere çok yenilikçi uygulamalar ortaya çıkıyor. Örneğin kamera uygulamaları daha iyi şekilde fotoğraf çekmeniz için görüntüyü düzenleyen filtrelerle ve kolaj özellikleriyle size sunuluyor.”

Photokina’da yüksek çözünürlükteki kameralar ve yenilikçi teknolojileri ile ilgi odağı olmak isteyen firmalardan bir tanesi de Lytro oldu. Bin 600 euro gibi pahalı bir fiyata satılan teknoloji harikası Lytro fotğraf makinası, ışığı en iyi şekilde çözümleyen lensleriyle benzersiz fotoğraflar çekme olanakları sunuyor. Tamamen 3D çekilen bir fotoğrafta fokuslama, alan derinliklerinde değişiklikler yapabilme imkanı sunuyor.

Lytro’nun CEO’su Jason Rosenthal bu makinanın mükemmel özelliklerini şöyle açıkladı: “Bir kameranın ışık alanında, sahnenin her tarafına yayılan ışık demeti hakkında yönlü verilerin tümünü yakalarız. Bu zengin verilere sahip olduğunuzda bunları güçlü algoritma hesapları ile birleştirip harika fotoğraflar üretebilirsiniz. Tüm bu inanılmaz şeyleri siz de bu makinayla yapabilirsiniz.”

Fuarda, hareket halinde gayet akıcı ve net görüntü çekimi yapabilen aksiyon kameraları, havadan çekim yapıp fotoğrafları cep telefonunuza yollayabilen Phantom 2 Vision Plus, GoPro firmasının artık sadece ekstrem sporlar için değil köpeklerin üzerine takılan yeni ufak fotoğraf makinesi modelleri, Polaroid’in küp şeklinde her yerde çekim yapabilme imkanı sağlayan ilginç kamerası ilgi çekti.

Ayrıca son zamanların trendi giyilebilir teknolojilerden kameralı gözlükler fuarda ziyaretçilere tanıtıldı. Çekilen resimlerin ve videoların anında sosyal ağlarda yayınlanabilmesi özelliğinden bu aletler geleceği gözlere takmak olarak tanımlanıyor.

Dünya fotoğrafçılığının yeni boyutlarını Photokina’nın organizatörlerinden Christian Müller-Rieker anlatıyor: “Giyilebilir akıllı gözlükler ve akıllı saatler resimlerin sürekli iletişimine olanak sağlıyor. Bu ürünler hala geliştiriliyor. Ama bunların temelinde yatan fikir, insanlar 24 saat boyunca resim ve videolarla iletişim kurabilsindir. Bu sürekli ve durmayan bir iletişim arayüzü teknolojisi.”

Resim yazıcıları teknolojisinde de yeni üretilien makinalarda çok büyük yenilikler fuarda gözden kaçmadı. Epson’un ürettiği yazıcı sayesinde artık tasarlanan şekiller kumaş üzerine bastırılabiliyor.

Fuarda tanıtılan Fuji’nin nano teknolojisiyle ürettiği özel bir kitap sayesinde ise artık kişisel videolar kitap içine yerleştirilebilir ve bir video albümü oluşturulabilir.

Önerilen