Μ. Βρετανία: Οι προκλήσεις μετά το δημοψήφισμα

  • 10 years ago
Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία, ωστόσο η εκστρατεία του «ναι» κατάφερε να μετατρέψει τη διαδικασία σε μια αμφίρροπη μάχη.

Ο απεσταλμένος του euronews στο Λονδίνο Τζέιμς Φρέινι εξηγεί τους λόγους της ανάκαμψης των υποστηρικτών της ανεξάρτητης Σκωτίας στις δημοσκοπήσεις, ενώ μιλά για τις προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

euronews: Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η εντύπωση ενός κύματος υποστήριξης υπέρ της ανεξαρτησίας. Πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα;

Τζέιμς Φρέινι: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι τρεις βασικοί πολιτικοί αρχηγοί, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Νικ Κλέγκ και ο Εντ Μίλιμπαντ έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ο Άλεξ Σάλμοντ κατάφερε να ενώσει τους ψηφοφόρους. Υποσχέθηκε ένα είδος Σκανδιναβικής Σοσιαλδημοκρατίας, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, που δεν είδαν θετικά την στροφή των Εργατικών προς το κέντρο από τον Τόνι Μπλερ.
Πιστεύω λοιπόν ότι πρόκειται για μια τάση. Τον Μάιο για παράδειγμα στις ευρωεκλογές το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ ήταν πρώτο. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται να απορρίπτουν την παρούσα τάξη πραγμάτων.

euronews: Πως βλέπεις τη θέση της Μ. Βρετανίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μετά το δημοψήφισμα;

Τζέιμς Φρέινι: Νομίζω ότι η Βρετανία είναι ισχυρότερη σε διεθνές επίπεδο. Η Σκωτία δεν αποσχίστηκε και σίγουρα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι ανακουφισμένος. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι ένα ακόμα δημοψήφισμα ενδέχεται να ακολουθήσει, αν ο Ντέιβιντ Κάμερον επανεκλεγεί του χρόνου. Το 2017, όπως έχει υποσχεθεί, ο λαός θα αποφασίσει για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα θα είναι, όπως είδαμε και τώρα, ότι στους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Πιστεύω λοιπόν, ότι βασικό ζήτημα είναι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Category

🗞
News

Recommended