Uygurlu müslüman akademisyenin yargılanmasına başlandı

  • 10 yıl önce
Çin hükümetinin ülkedeki etnik gruplara yönelik politikasını eleştiren Uygur ve Müslüman akademisyen İlham Tohti’nin yargılanmasına Sincan’da başlandı.

Uygur toplumu için de önemli bir kişilik olan İlham Tohti, Çin’in saygın üniversitelerinden Pekin’deki Minzu Üniversitesi’nde ekonomi profesörlüğü yapıyordu. Ancak Çin otoriterleri, ayrılıkçı ve terorist faaliyetlerde bulunma suçlarından Ocak ayında Uygurlu akademisyeni tutuklamıştı.

Uluslararası toplumun ilgisini çeken davada, Çinli yetkililer, davayı izlemek isteyen yabancı basın mensuplarının ve diplomatların mahkeme salonuna girişine izin vermedi.

Avrupa Birliği Pekin Daimi Temsilciliği Siyasi İlişkiler Birinci Sekreteri Raphael Droszewski dava ile ilgili yaptığı açıklamada: “Kendisinin tutuklanması ile ilgili endişelerimizi dile getirmiştik. Çünkü Sayın Tohti Çin kanunlarına saygılı, barış içinde özellikle azınlıklar arası ilişkilerin iyileştirilmesi ve azınlıkların Çin’de eşit haklara sahip olması için yıllardır çalışmalar yaptı.” dedi.

İlham Tohti kendisine yöneltilen suçlamalardan dolayı en az 10 yıldan ömür boyu hapse veya idam cezasına çarptırılabilir.

Çin’in kuzeydoğusunda yer alan Doğu Türkistan 1949 yılından bu yana Çin Halk Cumhuriyeti’nin siyasi ve iktisadi kontrolü altında bulunuyor.

Çok zengin bir tarihe sahip ve görkemli coğrafi görünümlü Doğu Türkistan’da, Uygurlar, Çin devleti tarafından geleneklerinin yok edildiği ve özgürlüklerinin kısıtlandığı görüşünde.

Önerilen