İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılıyor mu?

  • 10 yıl önce
İskoçya, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı konusunda 18 Eylül’de yapılacak referanduma hazırlanıyor. Referandumda İskoç halkına “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusu yöneltilecek.

Ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları, halk oylaması günü yaklaştıkça bağımsızlığa karşı çıkanların sayısının arttığını ortaya koydu. Anketlere göre, İskoçların yaklaşık yüzde 55’i bağımsızlığa karşı çıkarken, yaklaşık yüzde 45’i de ülkenin Birleşik Krallık’tan ayrılması gerektiğini düşünüyor.

Referandum tarihi yaklaşırken, İskoçya’daki kamuoyu yoklamaları bağımsızlık halinde olası ekonomik istikrarsızlığın halk arasında en büyük endişe nedeni olduğunu gösteriyor.

Birkaç hafta önce bağımsızlık yanlısı İskoçya Başbakanı Alex Salmond ile “Birlikte Daha İyiyiz” kampanyasını yürüten bağımsızlık karşıtı Alistair Darling televizyonda kozlarını paylaşmıştı. Salmond ve Darling, bağımsızlık halinde ülkenin para biriminin ne olacağıyla ilgili seçmenleri ikna edememişti. Salmond, bağımsız İskoçya’nın İngiliz para birimi sterlini kullanmaya devam etmesini istiyor ancak Londra yönetimi buna karşı çıkıyor.

Para birimi konusunun yanı sıra ülkedeki sağlık hizmetleri de referandum kampanyasında öne çıkan başlık arasında. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç‘un katılması bekleniyor. Bu referandumda ilk defa 16 ve 17 yaşlarındaki gençler de oy kullanabilecek.

İskoç milletvekilleri söz konusu referandumdan çıkacak sonucun tarihi bir karar olacağı görüşünde: “Bu referandumun İkinci Dünya Savaşı‘ndan bu yana, hatta belki de ülkemizde 300 yıldır verilecek en önemli siyasi karar olduğunun farkında değiliz. Bu Birleşik Krallık‘ın parçalara ayrılmasıyla ilgili bir karar.”

18 Eylül’de yapılacak referandumdan “evet” sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor.

Önerilen