II. Uluslararası Kafkasya Konferansı 4.Bölüm

  • 10 yıl önce
Dünyanın çeşitli ülkelerine dağılan Çeçen, Çerkez, Dağıstanlı, Tatar ve Türk soylu Kafkas halklarının temsilcileri, Çerkez sürgününün 150. yılı nedeniyle İMKANDER tarafından Barcelo Eresin Otel'de düzenlenen "2. Uluslararası Kafkasya Konferansı"nda bir araya geldi.

Konferansın açılışında konuşan Özer, 21 Mayıs 1864'te, gerçek anlamda bir soykırım yaşandığını ifade ederek, bu tarihten itibaren Kafkas halklarının dünyanın farklı bölgelerine dağılmak zorunda kaldığını anlattı.
Bu tarihte askeri kalmayana kadar mücadele eden İmam Şamil'in ateşkes ilan ettiğini dile getiren Özer, "Bu tarih, Rus ordusu ve Rus generallerinin Soçi'ye gelerek, bir daha asla Kafkas topraklarında Müslümanın yaşamayacağını ilan ettikleri, Kafkas topraklarının Rusya'nın kabul edildiği gündür. O günden itibaren Çerkez kavimlerinin bir çoğu, 100 bine yakın Ubıh'ların tamamı, Anadolu'ya hicret etmek zorunda kalmıştır. 4 milyona yakın insan göç etti. Soykırımda 500 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini bağımsız tarihçiler ifade etmektedir" diye konuştu.
Özer, Kafkas topraklarının birkaç gün içinde yüz binlerce Rus askeri tarafından işgal edildiğini, bazı kavimlerin tamamen silindiğini, bunun dünyada hiç bir toplumun başına gelmeyecek kadar büyük bir felaket olduğunu ifade ederek, "Kafkas hakları, Çeçeni, Çerkezi, Dağıstanlısıyla bu büyük soykırımı yaşadı. Talebimiz, 21 Mayıs 1864'ün, dünya çevreleri ve dünyaya yön veren devletler tarafından 'Büyük felaket yılı' ilan edilmesi ve Kafkas soykırımının tanınmasıdır" ifadelerini kullandı.
İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, 2012'nin ise dönüm noktası olduğunu ifade ederek, bu nedenle de Rusya'nın önce Türkiye'ye nota verdiğini, ardından da İMKANDER'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet ettiğini söyledi.

Konferansta Katar'dan Ahmet El Hawari "Rusya'nın Kafkasya'daki İşgal ve Terör Politikaları", Belçika'dan Danilbek Edilkhanov "Büyük Kafkas Sürgününün Sonuçları ve Soykırım", Ürdün'den Dr. Osama el-Shishani "Kafkasya'da Rus İşgalinin Bir Sonucu Olarak Asimilasyon ve Kültürel Bozulma", Gürcistan'dan Gela Khamaladze "Kafkasya'daki Yayılmacılığında Yeni Eğilimler" ve Dağıstan'dan Şamil Magomedov Kamiloviç "Kafkasya'da İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı sunum yaptı.

Ürdün, Polonya, Belçika, Avusturya, Mısır, Almanya gibi pek çok ülkeden Kafkasyalının katıldığı konferansta, 1864 ve 1944 sürgünü muhacirleri bir araya geldi.
Konferansın ardından Çeçen, İnguş, Çerkez, Dağıstanlı, Tatar, Kumuk, Karaçay gibi farklı Kafkas halklarına mensup delegeler, Kafkas Halkları Kongresi'nin ilk çalışma toplantısını gerçekleştirildi.

Önerilen