Nisa Suresi, 65, 61, 59, 58 Ayetlerinin Tefsiri

  • 11 yıl önce
ADNAN OKTAR: Nisa Suresi 65 ayet. Şeytandan Allah’a sığınıyorum; “Hayır öyle değil” diyor Allah, reddediyor, “Rabbine andolsun,” yemin ediyor Allah, “aralarında çekiştikleri şeylerde” mesela mezhep konularında hangi konuda çekişiyorsa, anlaşamıyorsa, “seni hakem kılıp” Müslümanların lideri kimse ona işaret ediyor Allah. Peygamberimiz (s.a.v)’e işaret var burada ama asrımızda Müslümanların lideri kimse, bir tane lideri olması gerekiyor, ona hitap var. Bakın, “Seni hakem kılıp” seni hakim kılıp, Müslümanların hakimi olarak, adaleti sağlayan olarak. Hz. Mehdi (a.s)’ın bir vasfı ne? Hakimlik. Ne diyor Bediüzzaman; “Hem en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid, hem hâkim, hem mehdî, hem mürşid, hem kutb-u âzam olarak bir zât-ı nuranîyi gönderecek ve o zat da ehl-i beyt-i Nebevîden olacaktır.” Bakın ne diyor ayette Cenab-ı Allah; “Seni hakem kılıp,” hakim kılıp, “sonra senin verdiğin hükme,” hakim olarak verdiğin, adalet dağıtan birisi olarak verdiğin hükme, mahkeme hükmüne “içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın” kalbinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, “tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar.” Onun için Hz. Mehdi (a.s)’a tabi olanlar nasıl olacaklar? İçlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın verdiği hükme tam teslimiyetle teslim olacaklar. O zaman dünyada hiçbir anlaşmazlık olmayacak. Şii, Alevi, Sünni, Vahabi çekişmesi, bu ayetin hükmüyle ortadan kalkmış oluyor. Hz. Mehdi (a.s)’ın hakim olması, adalet dağıtan olması ve hükmüne herkesin rıza göstermesiyle, o sıkıntı, o gerginlik kalkıyor. Ama şu an, her kafadan ayrı bir açıklama geliyor. İran ayrı bir şey söylüyor, Suudi Arabistan ayrı birey söylüyor, Fas, Tunus, Cezayir, Libya ayrı söylüyor, birçoğu kendini allame biliyor, “en akıllı benim” diyor, “en doğru bilen benim” diyor ve hiç kimsenin hükmü hiç kimseyi tutmadığı için, müthiş bir anarşi ve çekişme oluyor. Hiçbir şekilde hüküm oturmuyor. Allah bunun düzgün olması için, bu ayeti indirmiş Cenab-ı Allah. Şeytandan Allah’a sığınırım; “Hayır öyle değil” diyor Allah. Kabul etmiyor sistemlerini. “Rabbine andolsun” Allah’a yemin ediyorum diyor, “aralarında çekiştikleri şeylerde, mezhepler, cemaatler, anlaşmazlıklar her konularda, “seni hakem kılıp” hakim kılıp, sonra senin verdiğin -mahkeme- hükmüne” adalet hükmüne, “içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar.” İmanlı sayılmazlar diyor Allah, imanınızı kabul etmem diyor itaat etmezseniz imamınıza. Hz. Mehdi (a.s)’a imanın ve itaatin nasıl olacağını Allah gösteriyor. İman derken, inanç yani, inşaAllah.

61-“Onlara: "Allah'ın indirdiğine ve elçiye gelin" Kuran’a ve Allah’ın Mehdisine gelin, uyun denildiğinde, “o münafıkların” yani Müslüman görünen sahtekarların. Dışı Müslüman görünüyor ama içi sahtekar, “senden kaçabildiklerince kaçtıklarını görürsün.” Gücü yettiği kadar, ne kadar kaçabiliyorsa, o kadar kaçıyor. Münafıkların vasfı olarak Allah belirtiyor. “Kaçabildikleri kadar kaçarlar” diyor.

59-“Ey iman edenler, Allah'a itaat edin; elçiye itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de.” Emir sahibi nedir? Hz. Mehdi (a.s). Hz. Mehdi (a.s)’a itaatin, farz olduğunu açıklayan Kuran ayeti. ‘Kuran’da yok’ diyor. Var işte, açıklıyor Allah. “Ey iman edenler, Allah'a itaat edin;” Kuran’a uyun, “elçiye itaat edin” Peygamber (s.a.v) itaat edin, “ve sizden olan” Müslümanlardan olan “emir sahiplerine de.” Birçok emir sahibi geldi şu ana kadar. Son emir sahibi kim? Hz. Mehdi (a.s).

“Eğer bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz” mezhepler, cemaatler, grupların ayrılığı “artık onu Allah'a ve elçisine döndürün.” Yani Kuran’a ve Peygamber (s.a.v)’in sünnetine uygun hale getirin. “Şayet Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız. Bu, hayırlı ve sonuç bakımından daha güzeldir.” Yani Allah’a demek Kuran’a uymak. Elçisi, yani o devirde elçi hükmünde olan yani imam olan kim? Hz. Mehdi (a.s). Hz. Mehdi (a.s)’a uyun diyor Allah. “Şayet Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız.” Gerçekten imanlı, samimi imanlıysanız, “bu hayırlı” diyor bak Allah. Öbürü hayırsız. İtaatsiz olursa hayırsız. İmamın olmazsa hayırsız oluyor. “Hayırlı, sonuç bakımından daha güzeldir.” Öbüründe sonuç bakımında bir güzellik olmuyor. Burada “sonuç bakımından güzeldir” diyor Allah. Bakın, “eğer bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz, onu Allah’a ve elçisine” yani Kuran’a ve asrın mehdisi kimse ona, inşaAllah konuyu getirin diyor. “Onlar o hükmü versinler.” Ona göre hareket edin.